Holiday Ghosts: ”Vi har det som roligast när vi står på scen”

av | nov 28, 2017 | Intervjuer

Vi har intervjuat Holiday Ghosts som under hösten släppt sitt självtitulerade debutalbum via PNKSLM Recordings. Det blev ett samtal om inspirationskällor från New York och om en oförglömlig inspelningsperiod i Fallmouth.

Hur kommer det sig att Holiday Ghosts gick från att vara ett soloprojekt till den konstellation ni är idag?
Sam: – Det började med att jag hade olika band under varje livespelning som jag gjorde utan att egentligen släppa den musiken som vi spelade. När jag sedan började skriva musik tillsammans med Charlie Murphy slutade det med att han stannade kvar hos mig. Efter det kom Kat med i bandet och hon hade en musikstil som passade oss väldigt bra samt väldigt många låtar med sig i bagaget. Det var mest vi tre under de första tre åren, men vi släppte aldrig någon musik förrän albumet som vi har släppt nu. Tanken med bandet var egentligen att vi bara ville umgås och experimentera med musiken men idag bildar jag och Kat tillsammans Charlie Fairbairn och Ryan Cleave en kvartett.

Tidigare i år släppte ni er debutskiva via Punk Slime Recordings, hur kändes det? 
Kat: – Vi är glada över att vi hittade PNKSLM. Vi har hittills varit väldigt nöjda över allt de har gjort. Inför detta album har vi blivit inspirerade av många olika saker och de influenser som kommer fram på albumet grundar sig i att vi var tre personer som skrev låtarna. Alla tre skriver låtar på väldigt olika sätt. Jag brukar till stor del skriva om mina egna erfarenheter som ett sätt för mig att kunna uttrycka mina känslor, men en låt kan handla om flera olika saker samtidigt. Vi hämtar såklart inspiration och ideér från varandra också.

Är det någon speciell låt på ert album som ni gillar lite extra?
Sam: – Jag är nog mest nöjd med ljudet på Quiet Carriage, jag gillar att det liksom överraskar en från början. Det som jag gillar mest med albumet är produktionen som ligger till grund för låtarna. Låten In My Head har till exempel en väldigt mäktig text tycker jag.

Kat: – At The Same Time Every Night är en av mina favoriter, men Paranoia är väldigt viktig för det var den låten som gjorde att vi bestämde oss för vilket sound vi skulle ha.

Hur kommer det sig att ni förälskade er i det garage-retro ljud som har influerat er musik? 
Sam: – Sedan jag var 17 år har jag varit besatt av 60-och 70-talets rock skivor och klassiker och jag älskar verkligen riktig gitarrmusik som till exempel Link Wray och The Beach Boys. Vi har lyssnat väldigt mycket på musik från New York genom åren också. Jag antar att jag och Kat har väldigt liknande tänk som låtskrivare då vi har lyssnat väldigt mycket på musik tillsammans och fått en liknande musiksmak.

Albumet spelades in under två år i Troubadour Studio i Falmouth. Vad tänker ni på när ni ser tillbaka på den tiden? 
Sam: – Jag tror att vi alla kommer att se tillbaka på tiden på Troubador Studio som en av de bästa upplevelser som vi har haft under våra år tillsammans. Det var verkligen en perfekt plats för oss att arbeta på och göra vad helst vi ville egentligen. Att inspelningen tog två år berodde till stor del på att vår bandspelare gick sönder hela tiden och det var svårt att få den lagad i Falmouth.

Sam– Inspelningsprocessen var annars väldigt avslappnad. Jag kommer till exempel ihåg när jag och Kat spelade in sången till Staring At The Moon. Det var bara hon och jag och eftersom vi inte kunde höra hur sången lät slutade det med att vi bara sjöng med varandra och tog in den andra personens röst på ett fint sätt. Det är ett coolt minne som jag bär med mig. Det fanns många tillfällen då jag var nära gränsen till ett sammanbrott efter alla timmar i det lilla kontrollrummet. Jag har en tendens att inte nöja mig med vissa saker vilket ofta driver både mig och andra till vansinne.

Gillar ni att turnera eller föredrar ni att vara i studion?
Sam: – Vi hoppas verkligen att få turnera så mycket som möjligt, det känns som att vi till största del är en liveakt. Jag tror att vi har det som roligast när vi står på scen och jag är rätt säker på att vi kommer att turnera så mycket som möjligt.

Kan ni berätta lite om omslaget till era singlar och till albumet? 
Kat: – Alla omslag är ritade med färgpennor. Människorna på omslagen är inte baserade på riktiga personer, men jag antar att jag ritade karaktärerna utifrån en viss idé om vilka de var och hur de tillsammans kunde skapa en berättelse om vad låtarna på albumet egentligen handlar om.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This