Hey Elbow: ”Sträckan mellan improvisation och slutgiltig inspelning har kortats ner”

av | sep 22, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Malmötrion Hey Elbow är tillbaka med sitt tredje album We Three och vi har pratat med bandet om tiden i huset där samlingen togs fram och det demokratiska samarbete som medlemmarna har sinsemellan.

Två år har gått sedan sist och nu är Hey Elbow från Malmö aktuella med sitt tredje album We Three. Ett album som trion har valt att spela in live för att ge musiken ytterligare en dimension och ta lyssnaren ett steg närmre bandet.

– Vi vill att människor ska glädjas och ta till sig musiken. Det har vi gjort och genom att spela in albumet live anser vi att vi närmat oss något ärligt och att vi får en djupare inblick i vårt sätt att göra musik och vilka vi är.

Hey Elbow bygger på ett djupt och demokratiskt samarbete där medlemmarna är konstnärer tillika vänner och på så sätt har en väldigt jämlik konstellation vuxit fram på ett naturligt sätt.

– Vi har lärt känna varann bättre. Vi ”hör” varann bättre än någonsin. Vi har liksom blivit bättre på att vara Hey Elbow. Det har i sin tur gjort musiken mer och mer oss. Förhoppningsvis. Det har inte varit onaturligt eller forcerat från vårt håll. Vi har en gemensam vision om vad vi vill och vid de tillfällen beslut ska tas så litar vi på varann och röstar om det.

”Genom att koncentrera skrivprocessen
har vi lyckats hitta något som känns
väldigt samlat.”

Det nya albumet går under titeln We Three som även den, syftar till relationen mellan de tre medlemmarna. Skivan i sig arbetades fram i ett hus beläget i Skåne där en vanlig dag kunde kantas av timmar av improvisation och vidareutveckling av varandras idéer.

– En vanlig dag bestod av frukost, improvisation/jam som spelas in, lunch samt utflykt, lyssna på föregående dags improvisations upptagna ljud, diskutera, kaffe, vidareutveckla idéer, spela in, middag. Det var en intensiv och samtidigt lugn och avslappnande tid.

Att befinna sig flera dagar på en och samma plats har absolut haft en påverkan på skapandet av albumet. En koncentrerad process som bandet beskriver som både rolig och inspirerande.

– Absolut, vi har liksom arbetat fram en kul och inspirerande arbetsmetod. Och genom att koncentrera skrivprocessen har vi lyckats hitta något som känns väldigt samlat. Det är ett superbra upplägg för oss som bor i olika städer. Och extremt trevligt.

Improvisation är något som ligger Hey Elbow nära till hands och det är så kärnan till låtarna på albumet har arbetas fram för att sedan bearbetas gemensamt. En process som sett liknade ut under framtagandet av tidigare album, men som denna gång har koncentrerats ner i ett mer effektivt förlopp.

– Ja, men kanske just det att denna gång har vi använt än mer improviserat material i sin helhet och även gått tillbaka till den faktiska grundinspelningen i vissa fall. Sträckan mellan improvisation och slutgiltig inspelning har kortats ner en aning.

Med sina vackra och nästintill oändliga och instrumentala arrangemang känns We Three som ett album som bör upplevas live. Något som även Hey Elbow längtar efter då skivan är framtagen för att just för det formatet.

– Det ser ut att bli några få konserter, för den intresserade. Sedan hoppas vi att albumet lyssnas på och att intresset för att höra det live består även efter viruset, när det är säkert, och restriktionerna för eventbaserad konst upplöses. Det finns ett gäng elastiska punkter på skivan som ska bli spännande att testa. Men svårt att säga en specifik låt då hela albumet är gjort för det vi håller varmt om hjärtat – konsertformatet.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Fotografi:
Daniel Örtegren

Pin It on Pinterest

Share This