Hater: ”Det var en djup inre längtan vi hade, pop är det vi vill göra”

av | dec 21, 2016 | Intervjuer

Hater är bandet från Malmö som fått Musiksveriges skribenter att förälska sig helt i Caroline Landahls lite raspiga röst till drömska popgitarrer och snygga melodislingor. Popmanis Amanda Båmstedt träffade bandet för att prata om det kommande debutalbumet, kreativitet och om att vara förband till The Radio Dept.

Det är sällan jag fastnar för band vid första lyssningen, men med Hater är det omöjligt att inte göra något annat. Under det gångna året har de bjudit oss på låtar som Radius, First Time och Mental Haven och hunnit med att bli rejält hyllade av diverse musikskrifter och bloggar såväl i Sverige som utomlands. Jag möter hela bandet bestående av Caroline Landahl, Adam Agace, Måns Leonartsson och Lukas Thomasson på Pustervik innan deras gig som förband till Radio Dept. och Hater är på riktigt gott humör. Det känns nästan mer som att intervjua sina vänner snarare än ett band och de fyller hela tiden i varandras meningar, nästan som om de vet vad de andra tänker säga.

De berättar att de alla hade lite olika projekt och spelade i bandet Kust tillsammans innan de bildade Hater och det var just suget efter att spela pop som förde dem samman och ledde till att de bildade Hater.

– Vi ville spela pop från början tror jag, eller vi blev sugna på att prova något annat. Så vi provade det och så var det jättekul. Det var en djup inre längtan vi hade, pop är det vi vill göra. Hela bandet brister ut i skratt.

Vid sidan av musiken arbetar bandmedlemmarna på museum, förskola, med humor i både radio och på Instagram (dagensnyheterna etc), Ikea och med film och filmfestival. En salig kombination med andra ord men just nu ligger fokus på musiken.

– Nu repar vi ju ganska mycket. Men det är ju totalt omöjligt att leva på musiken än. 

Nu till våren släpper Hater debutalbum You Tried, närmare bestämt i mars och det har gått riktigt fort fram. Bandet spelade in albumet i somras under fyra dagar och den är ivägskickad till press. Det känns som att det går riktigt fort för dem och Caroline som sjunger i bandet berättar att de gillade att vara i studion: 

– Det var jättemysigt, synd att vi inte var där längre. Vi spelade in elva låtar på fyra dagar så är det nio som kommer med på albumet.

Själv har jag inte hört låtarna ännu men om en utgår ifrån den musik som Hater tidigare släppt så bådar det mycket gott. De säger att det kändes som att det hände rätt så mycket när de väl var i studion, som att låtarna föll på plats där.

– Det är starka låtar som vi skrev på månaden innan, det känns fräscht och som att de håller samman väldigt bra. Även om vissa kanske inte är så lika, fast vissa är lika också. Det är väldigt eget kanske, fast ändå inte.

Det känns som ni jobbar snabbt och är väldigt produktiva, är det enkelt med kreativitet för er?
– Ja, hittills har det varit det. Det har varit superenkelt, allt har bara fallit på plats. Vi hoppas att det fortsätter vara så. Det har ju hänt väldigt fort alla låtar och vi har varit snabba på att skrota låtar också.

hater

Fotograf: Madeleine Martinsson

När jag träffade Hater befann de sig på turné med The Radio Dept. som nyligen släppte albumet Running Out Of Love efter år av tystnad. Biljetterna till kvällens föreställning var återigen slutsålda och jag är lite nyfiken på att få höra om hur bandet fick reda på att de skulle vara förband till ett av Popsveriges favoritband. Caroline berättar historien om hur det gick till när de blev handplockade av Radio Dept:

– Jag jobbar med en kille på ett museum och han är barndomskompis med Johan. Så hade jag berättat för min kollega att jag spelar i ett band och så hade Johan lyssnat på det och gillade det. Då hade jag skojat med min kollega och sagt att han borde fråga Johan om vi inte kunde bli förband och så hade han sagt det till Johan. Sedan så fick jag ett sms om det. Det kändes extremt roligt verkligen, sedan ringde jag till Lukas för det är ett av hans favoritband.

I mars nästa år släpps bandets debutalbum You Tried och de berättar att det blir releasefest i både Malmö och Stockholm för att fira albumsläppet. Därefter ska de ut och spela och sedan in i studion för att spela in mer. Det är bara att konstatera att Hater tycks ha en produktivitet och kreativitet utan dess like som resulterade i en av 2016 års bästa debuter och det är nog inte bara jag som väntar spänt på albumsläppet i mars!

Författare:
Amanda Båmstedt, Skribent

Fotograf: Madeleine Martinsson, Fotograf

Pin It on Pinterest

Share This