Foto: Lions Gate Entertainment

Foto: Lions Gate Entertainment

Jag satt en eftermiddag och växlade mellan plugg och ihärdigt letande efter nya poddar att inviga i min vardag. Efter upptäckten av en vid namn Glädjeflickorna fick jag världens tips om den erotiska filmen Secretary (2002). Efter 104 minuter av James Spader och Maggie Gyllenhall har jag bara en sak att säga. Fifty shades of Grey – släng dig i väggen!

Det var av en ren slump som jag ramlade över filmen Secretary, en vardag av dåligt väder och studier. Jag har kommit att bli besatt av poddvärlden och måste ha en podd att kunna luta mig mot då tristessen kickar in. Eftersom jag följer feministen och skribenten Natasha aka Lady Dahmer föll det sig ganska naturligt att lyssna på hennes podd Glädjeflickorna, där även skribenterna Lisa från microbloggen MondoKanel och Hanna från bloggen Flickvänsmaterialet medverkar. Med så intressanta kvinnor kunde ju podden bara bjuda på fängslande historier och medryckande feministiska slagord!

Mitt val av avsnitt föll på namnet. Jag menar, vem skulle inte vara nyfiken på ett avsnitt med orden; Smiskalladins flygande matta. Avsnittet tar sin början i att de tre eminenta kvinnorna har startat en diskussion samt ihärdigt ”bildgooglande” på skådespelaren James Spader och alla drar en djup suck efter att ha nämnt hans namn. Själv är jag inte så välbekant med namnet och börjar själv googla. Skärmen visar en bild på mannen ifrån serien The Blacklist. Inte riktigt min typ av ögongodis inser jag, men lyssnar vidare efter den film som de alla är överförtjusta i. Secretary från 2002 med James Spader och Maggie Gyllenhall skriver jag snabbt upp i sökfältet som inte låter sig vänta med det mest kittlande resultat. Jag hittar filmen på Netflix. En timme och fyrtiofyra minuter senare har jag en scen på repeat i huvudet. Advokaten Mr Grey och sekreteraren Lee Holloway vid hans skrivbord. Hon läser högt ur hennes brev hon författat åt honom, framlutad mot skrivbordet, och utan någon som helst vetskap om vad som ska hända läser hon första raden på pappret då en hand piskar hennes ända. Hårt och bestämt.

Lee är en trasig själ som precis kommit ut ur ett behandlingshem då hon skär sig. Väl ute söker hon jobb som sekreterare hos den prydlige advokaten Mr Grey. Han upptäcker hennes själskadebeteende och beordrar henne att sluta. Redan i hans roll som chef visar han på en dominans men verkar vilja hjälpa henne. På kontoret finns hela tiden en statisk känsla, blickar som är lite för långa och intensiva för att vara mellan kollegor. Själva rummet är så strikt och naturligt känns arbetsplatsen helt malplacerad som utrymme för en sadomasochistisk aktivitet som pågår mellan Mr Grey och Lee. Kanske därför scenen kan räknas till en av de sexigaste i filmvärlden.

För de som läser min beskrivning låter det säker bara konstigt och inte direkt som en värdig utmanare till årets stora publiksuccé Fifty Shades of Grey. Men jag lovar. Ge den en chans och ni kommer inte att ångra er.

Pin It on Pinterest

Share This