Portrett_HM4

Nyligen gick 2014 års version av Göteborgs Filmfestival av stapeln. En av de som befann sig i Göteborg vid den tiden var regissören Hanne Myren som presenterade sin film Love Me (Elsk Meg). Filmen är Hanne Myrens långfilmsdebut och handlar om relationer och hur de kan påverka varandra. De två huvudpersonerna heter Maria och Adam och är ett ungt par som bor tillsammans i Oslo. Sedan flera år har Maria ett ganska invecklat förhållande till sin far och det har gjort henne både osäker och otrygg. Till slut går det ut över både hennes relation till Adam och den dröm hon har om att en dag bli proffsdansare.

Hanne, kan du berätta lite om din tanke bakom filmen?
– Jag var intresserad av kärleksförhållande och varför vi så ofta sårar de som vi tycker mest om. Samtidigt var jag också intresserad av relationen mellan en förälder och ett barn och hur vi påverkas av gamla relationer. Kan förhållandet till en förälder ha betydelse för hur vi har det i en kärleksrelation? Under castingen träffade jag många tjejer som saknat sin far under uppväxten och det spädde ytterligare på mitt manus.

De båda huvudrollerna i filmen, Julia Wildschut och Ahmed Wasty, är egentligen inte professionella skådespelare utan blev mer eller mindre upptäckta på gatan utanför butiken där Julia jobbar. De är också ett par i verkligheten, vilket bidrog till den äkta känslan genom filmen.
– Jag såg med en gång att hon (Julia) hade något extra. Hon kändes både stark och sårbar och det visade sig även senare att hon hade ett intressant förhållande till sin far, berättar Hanne vidare.

Pappan, Petrus Wildschut, fick även han en roll i filmen och enligt Hanne var det ingen plan de hade från början utan något som växte fram. Att göra en film som handlar om band som faktiskt finns i det verkliga livet mellan skådespelarna var dock inte alltid lätt.
– Balansen mellan verklighet och fiktion har varit svårast med den här filmen. Hur långt kunde jag pusha skådespelarna och till vilken grad?

I höstas hade filmen världspremiär i Abu Dhabi och mottog då god kritik. Julia Wildschut fick även ta emot ett pris för bästa skådespelerska för sin roll. Därefter har den bland annat visats på Köpenhamns festival CPH:DOX.
– I Köpenhamn verkade många gripna av filmen, särskilt unga flickor som tackade Julia för att hon delat med sig av sin historia.

Hanne Myren planerar att spinna vidare inom genren och hennes nästa projekt kommer att behandla relationen mellan en mor och en dotter.
– Min förhoppning är att det ska bli som en slags signatur för mig i framtida filmer. Att man upplever närheten till karaktärerna och känner igen sig. Och att det dessutom känns äkta.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This