Hanna Järver: ”Det har varit ett riktigt hjärteprojekt”

av | okt 1, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Hanna Järver har byggt ett artistskap på poetiska texter som doftar nostalgi och intimitet, serverat med en förkärlek till synthar. Nu följer hon upp 2018 års album So Long med tusen täta lögner in som utforskar maktlöshet och destruktiv kärlek.

För ett tag sedan frågade en vän vem som gör bäst musik i Sverige just nu. Jag hade inget klockrent svar just då. Men ett tag senare kom jag på det. Ett namn som nu tycktes självklart hade poppat upp i huvudet. Hanna Järver. Den insikten kommer från att ha blivit påmind om hennes kompetenta låtskrivande av de fantastiskt starka singlar som släpps nu under året och mynnat ut i albumet tusen täta lögner in.

Hanna Järver har även regisserat videor till samtliga singelsläpp. Det är videor som både bör ses för den berättelse de tillsammans väver, men också för att de är så förbannat vackra i sitt mörker. Och det är just mörker och skräck som videorna är sprungna ur.

– På en halloweenfest, när skivan var färdigmixad och alla låtar var klara, tog min kompis Filip en bild. Den första videon [min bästa vän] var typ bara en rekonstruktion av den festen.

Ur skräckfilmsestetiken grodde alltså ett frö och när videon till min bästa vän var gjord kändes det som att det hade vuxit till en större idé för videornas efterföljande berättelse.

– Då hade jag dels ganska mycket tid för att jag var klar med skivan och dels blev det ett väldigt skönt sätt för mig att få utlopp för saker. Det är ju ändå någon slags kärlek- och hämndsaga.

Medan texterna på albumet till stor del handlade om att få utlopp för känslor av maktlöshet så är det kanske just att ta tillbaka makten som videoregin har handlat om. På fredag kommer ännu en video som avslutar den trilogi om det destruktiva förhållande vi fått följa i h e l v e t e och tusen täta lögner in. Den kommande videon är för plattans öppningsspår, a p o c a l y p s e.

– Det har varit ett riktigt hjärteprojekt som vi lagt helt orimligt mycket tid på.

Efter So Long turnerade Hanna Järver intensivt, någonting som verkar vara en stor drivkraft i hennes artisteri. Den turnén hjälpte henne också att hitta ett annat sätt att jobba med ljudbilden, inspelad lite mer ”rakt upp och ner” med bandet, med färre element.

– Jag blev inspirerad av hur förra turnén lät live. Det var så jävla kul, det var verkligen en toppenturné! Och vi blev väldigt samspelta, det var ett fint gäng. Jag kände att jag hamnade i mitt esse där.

Syntharna är, med sin trogna följeslagar-Prophet, både en viktig del av såväl den inspelade produktionen som den på scen. Dock är det ju såklart liveupplevelsen som fått sig en törn under detta pandemiår, men det blir i alla fall en miniturné med endast sittande platser.

– Hade någon sagt det till mig för ett halvår sedan att vi skulle göra en sittande turné hade jag bara känt att ”fan också!”, men nu är jag så pepp! Jag kommer åka med en musiker till så vi kommer köra en riktig synthfest.

”Nu har jag skrivit på engelska igen.”

Hanna Järver har inte alltid skrivit på svenska, men kanske skedde vändpunkten, som lett oss till de svenska texter vi älskar i dag, efter en tid av poesiintresse och Bruno K. Öijer-läsande som 20-åring.

– Då hade jag en period när jag gick upp på morgnarna och skrev poesi och övade på akustisk gitarr. Och det var samtidigt som jag började skriva på svenska.

Texterna har en ständigt poetisk och nästan allegorisk karaktär. Som ett kollage av känslor och minnesfragment; platser och symboler, som tillsammans bildar personporträtt och berättelser.

– Det känns som att många som håller på med musik tycker att texter är ett nödvändigt ont, att det är viktigt men att känslan är ”åh, jag måste ha en text också”. Men så känner inte jag, utan snarare att det är kärnan.

På frågan om internationella ambitioner säger hon att det var planen från början, men att hennes svenska soloprojekt fick mer och mer uppmärksamhet och tog över.

– Egentligen är min dröm att få åka på en riktig turné utomlands, inte bara i Sverige. Jag skriver fortfarande på engelska, men skulle jag släppa någonting på engelska skulle det vara ett helt nytt projekt. Det kommer säkert hända på något sätt.

Snart flyttar Hanna Järver till Berlin och pratar om vikten av att starta om efter att ha släppt album. Hon behöver skaffa nya perspektiv för att kunna börja på nästa projekt, vilken form det nu kommer ta. Kanske spär flytten på intresset för engelska texter.

– Efter förra skivan skrev jag faktiskt en hel EP på engelska. Den har legat i två år nu och är inte färdigproddad, så ska man göra klart den? Det är svårt så långt efter. De texterna var ju fina. Nu har jag skrivit en massa på engelska igen, det blir som att jag måste tänka helt annorlunda. Om jag börjar skriva direkt så fortsätter det i samma spår.

Vad det än blir, så vet jag att jag inte är ensam om att se fram emot det. Men nu tycker jag att vi njuter av nuet och tar och lyssnar på hennes album från början till slut. Vem vet, du kanske också inser att Hanna Järver gör bäst musik i Sverige just nu?

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotografi:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This