Ikväll gör Håkan Hellström sin första av två konserter på Ullevi i Göteborg. Popmanis Nicklas Kihlberg är i detta nu på väg till Göteborg och konstaterar att Håkan Hellström är så mycket mer än en folkrörelse.

Foto: Freddy Persson/Arkiv

Foto: Freddy Persson/Arkiv

Äntligen på väg. När den här texten publiceras sitter jag intryckt i en Volvo och färdas mot Göteborg. Dundrar fram på E4:an. Troligtvis gör du det också eller så är du redan framme. Vi är ändå nästan 150 000 som har köpt biljetter. När den här texten skrivs sitter jag i en lägenhet i Stockholm och hör hur grannarna lyssnar på Tro och tvivel. Tidigare i veckan firade jag min födelsedag tillsammans med mina vänner men vi skulle likväl kunna kalla det ett konsertplaneringsmöte. Alla som var där får jag träffa igen där båtarna rullar ut, senare idag.

Min generations föräldrar talar om att när Ingemar Stenmark åkte skidor stannade Sverige. Jag har en känsla av att vi kommer att berätta för våra barn att när Håkan Hellström spelade fick Göteborgsbarnen ledigt från skolan och restan av Sverige vallfärdade. För DN berättade Anna Stenhammar i veckan att hon fått ledigt från skolan med motivering Håkanvaka, alltså för att tälta på gräsmattan ovanpå biograf Bergakungen. De som har 1A och 1B målade på sina händer kom redan i onsdags, alltså förra onsdagen. Citaten finns där tatuerade på armar och ben. Ta min hand och kom så går vi vidare.

69 349 personer. Det var den magiska siffran som fördes in i historieboken efter Ullevi 2014. Om det blir besöksrekord på lördag eller söndag vet vi inte än. Men Got Event har sagt att Ullevis nuvarande kapacitet har stigit till 75 000 personer. I jämförelse kan vi nämna att Way Out West i fjol slog besöksrekord när festivalen passerade 30 000 besökare. När biljetterna till helgens festivaler släpptes i oktober köade 100 000 personer. Biljettförsäljarna fick som vanligt kritik och försvarade sig med att om kön varit fysisk hade den sträckt sig till Partille.

Allt det här är en enda stor bomb som väntar på att brisera. En tick-tickande bomb. Håkan Hellström är så mycket mer än en folkrörelse. Det är så svårt att ens sätta ord på vad det är. Men ikväll briserar den första bomben, imorgon den andra. Det är dags: Explodera Bateria!

Pin It on Pinterest

Share This