Gula Gången: ”Spotify sa att vår låt var för distad”

av | apr 6, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Popmani har tidigare utnämnt Gula Gången till ett band att hålla koll under 2020 och nu är de aktuella med sitt debutalbum Spela Allt Från Ditt Hjärta. Vi har ställt några frågor till bandet kring deras skaparprocess, gemenskap och framtidsplaner.

Titeln på albumet är väldigt fin tycker jag. Vad kan ni berätta om den?
– Min lillasyster Effi kom till sin mamma och frågade om hon kunde skriva ”Spela Allt Från Ditt Hjärta” på hennes ukulele. Hon är för liten för att känna till Woody Guthrie och ”This Machine Kills Fascist”, så det finns något otroligt gulligt med att hon skrev det på sitt instrument, berättar John Hugo Olsson.

Woody Guthrie var alltså en amerikanskt singer/songwriter som kanske är mest känd för låten This land is your land. Guthrie skrev ”This Machine Kills Fascist” på sin gitarr under 1940-talet vilket blev ett ikoniskt antifascistiskt budskap.

– Temat är väl någon sorts naivt tonårshjärta, säger Shiva Kazemi angående albumets koppling till titeln.

Det har bara gått drygt ett år sedan Gula Gången släppte sin första singel och nu har de alltså släppt sitt första album. Jag är nyfiken på hur skapandeprocessen har sett ut.

– Vi har skrivit allting tillsammans i replokalen. Den främsta drivkraften vi har haft är att vi ska ha roligt tillsammans och inte försöka få någon status som rocklegender. Det är rätt prestigelöst på ett bra sätt, berättar Shiva.

– Det viktigaste är gemenskapen, kärleken till rock n’ roll och att få något att hända i den här dödsdömda staden! fyller Simon Hjort i.

– Det är också viktigt att ta upp att vi använt oss av våra kompisar för att spela in, att vi inte gått till någon okänd bolagsnisse och bett honom göra det. Det är vi och våra kompisar som gjort skivan, förklarar Leo Brieditis.

John menar att många av de bästa låtarna är de som varit lättast att skriva. Dum dum dum skrev de exempelvis på bara tre minuter. Mycket av materialet på skivan kom även till spontant under inspelningen i Sigtuna med Isak Gunnarsson.

”Vi är indie och det är det som är
den här skivans styrka.”

Jag påpekar att låtarna, precis som titeln, målar upp en tydlig bild av Gula Gångens fina gemenskap. Några kompisar som hänger i repan, dricker folköl och har det bra i all sin harmoni. När jag tar upp nedlagda bandet Psykofant, som 3 av 4 bandmedlemmar har varit med i dyker dock något som liknar ett litet gnabb upp:

– Vi pratar inte om Psykofant för då blir Leo avundsjuk, säger Shiva.

– Det kanske var en konflikt när alla utom Leo blev jättefulla och vi spelade en Psykofant-låt live, fyller John i.

På en mer allvarlig not säger Shiva att hon upplevde punken, där Psykofant hör hemma, som en mer begränsande genre efter ett tag. Gula Gångens pop känns friare.

När är det som tråkigast respektive roligast att vara med i Gula Gången?
– Jag tycker det är roligast när man spelat in en låt och får höra första mixen. Det känns som att ens bebis precis lärt sig gå. Tråkigast är när man måste vänta på saker. Som när Spotify sa att vår låt var för distad och vi var tvungna att mastra om den och vänta tre veckor till på att den skulle komma upp, tycker Simon.

En viss halt av punk finns nog även i detta band när deras låtar är för distade för att få vara på Spotify, tänker jag. När jag frågar om bandets framtid har de många och storslagna planer. Det pratas om en långfilm, en julskiva och ännu ett album. Vikten av att göra saker själva belyses återigen:

– Jag tänker att vi fortsätter på Do It Yourself-spåret. Vi är indie: det är det som är den här skivans styrka och det tycker jag att vi ska fortsätta med, säger Leo.

– Vi har pratat om att spela in en skiva på Leos landställe och döpa den till Gotland Forever, berättar Simon. Sen har vi även pratat om att åka till Johns landställe och skriva musik.

– Eftersom vi inte får åka runt i världen åker vi till landställen, svarar Leo.

Att turnera runtom i världen, eller ens åka till Gotland, kan kännas långt borta just nu för våra artister och band. Gula Gången repar fortfarande, men mindre, sedan Corona-viruset bröt ut och restriktionerna kom. En del spelningar ställdes in och bandets releasefest blev inte av. På torsdag, den 9 april, finns det dock tillfälle att se när bandet gör sin första livestreamade spelning via Bring it home 2020.

Författare:
Josefin Östby, Skribent

Fotograf:
Mimmi Nordin

Pin It on Pinterest

Share This