Stockholms Internationella Poesifestival lyser upp sista veckan av årets tråkigaste månad. Det är nittonde året i rad som festivalen arrangeras av tidskriften 10TAL, och i år flyttar den in på Konstakademien mellan den 24 och den 28 november. Popmani har tittat närmare på programmet och guidar dig till årets höjdpunkter.

Stockholms internationella poesifestival anordnad av tidskriften 10TAL.

Stockholms internationella poesifestival anordnad av tidskriften 10TAL. Foto: Charles L Sjölander.

Temat för årets festival är ”Lyriken & musiken”, och ämnet kommer att diskuteras av bland andra Skator, som förra året vann Svenska kompositörer och textförfattares pris för årets textförfattare, och Mattias Alkberg. Tillsammans med litteraturkritikern John Swedenmark bjuder de på musik och samtal på torsdagskvällen. Även poetmusikern Tomas Andersson Wij och sångaren Tommy Körberg gästar festivalen, där de kommer att prata med poeten Johannes Anyuru om sång, musik och poesi på onsdagen.

I festivalprogrammet kommer dock även många andra angelägna ämnen tas upp. På tisdagen inleds festivalen med ett samtal mellan de samiska poeterna Risten Sokki och Lars Mikael Raattamaa om att skriva över gränser och vad det innebär att vara samisk poet i dagens Skandinavien. Därefter blir det releasefest för arrangören tidskriften 10TALs senaste nummer om övergrepp och hur de kan gestaltas och synliggöras i litteraturen och konsten.

De amerikanska poeterna och twittrarna Mira Gonzalez och Tao Lin, båda från USA, gästar festivalen som representanter för den så kallade alt-lit-rörelsen som inspireras av och verkar inom ramarna för den digitala världen. Tillsammans har de nyligen publicerat en bok med samlade tweets, men de skriver också poesi i mer traditionell form. De båda gör flera framträdanden under festivalveckan.

Poesifestivalen bjuder även på smakprov från den så omtalade danska poesiboomen i form av den unga danska poeten Signe Gjessing, som medverkar både under invigningen och på lördagen. Till skillnad från sin kanske mer välkända kollega Yahya Hassan är Signes poesi dock mindre direkt och mer enigmatisk i sin framtoning.

Festivalens kanske största namn är den jamaicanske poeten och författaren Kei Miller, som förra året vann The Forward Prize för sin diktsamling The Cartographer Tries To Map A Way To Zion, ett pris som även förärats nobelpristagaren Seamus Heany. Miller skriver om orättvisor och förtryck på nyskapande sätt och han väjer aldrig för frågor om feminism och rasism. I The Cartographer möts den västerländske kartografen och den jamaicanske rastafarianen i en diskussion om hur kartor, i likhet med språket, begränsar och definierar vår världs gränser och därmed är ett utryck för makt. På lördagen kommer Miller att läsa smakprov ur diktsamlingen.

AKT UNG! Foto: Press.

AKT UNG! Foto: Press.

Även bland de svenska medverkande finns stjärnpoeter som Aase Berg, Lars Gustafsson, Göran Sonnevi och Bob Hansson, men även nyare och mindre kända namn som Helena Boberg och Arazo Arif. Dessutom arrangeras minifestivalen AKT UNG! på fredagen, där framtidens poeter får möjlighet att läsa sin poesi för publik.

Som om detta inte vore nog bjuds det på ännu mer poesi, musik, dans och konst från såväl Sverige som Slovenien, Kroatien, Ukraina och Finland. Hela programmet och biljettförsäljning återfinns på arrangören 10TALs hemsida www.10tal.se

Pin It on Pinterest

Share This