GRANT: ”Mina ord är min makt och musiken är min frihet”

av | Dec 5, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Den 13 oktober släppte GRANT sin debutsingel Waterline och hon är just nu inne i slutskedet av färdigställandet av sitt debutalbum. Trots det hektiska schemat fick Popmani tid att prata med GRANT om hur en kan använda musik som ett verktyg för att kunna uttrycka sig och vad vi kan förvänta oss av debutalbumet.

Din debutsingel Waterline är skriven tillsammans med låtskrivaren och producenten Peter Kvint, hur fick ni kontakt med varandra?
– Vi fick kontakt med varandra via min dåvarande sångpedagog som trodde att vi skulle funka tillsammans – och det gjorde vi.

Som jag förstår det skrev du Waterline när du mådde dåligt psykiskt och använde då musiken som ett sätt  för att omfamna den sidan. Hur är det egentligen att ge ut en sådan låt?
– Jag skäms inte över mig själv eller vad jag har att berätta. Rent krasst är det självklart enklare att ta åt sig om någon inte tycker om det jag gör när det kanaliserar mina upplevelser och tankar, men jag är inte rädd för att vara sårbar längre. Musiken är mitt verktyg för att uttrycka det som är livsviktigt för mig men som kan vara svårt att prata om annars. Genom musiken kan jag nyansera bilden av att vara kvinna. Mitt ord är makt och musiken är frihet. Jag tänker inte på det mer än så.

Du har sagt att du alltid har varit väldigt känslomässig, hur använder du det inom ditt musikskapande?
– Att skriva blir en resa i mig själv. Det är inte alltid jag vill göra den, det kan göra ont och det är tvetydigt om det här med att skriva av sig verkligen är skriva av sig så mycket som det är salt i såren. Men varje låt blir i slutändan en väldigt vacker plats att återvända till. Känslor, tankar och sidor av mig som jag inte alltid tillåter mig själv att visa upp får plats i låtarna. Jag är arg och desperat och hoppfull och sexuell. Skriver jag till andra dekorerar jag låtarna med mina minnen. Det är bara så de får fäste för mig.

Du beskrivs som ett av Sveriges hopp inom musik, känns det som en bra press eller är det påfrestande?
– Det känns meningsfullt och som en bra press. Pop är en underskattad plattform och i nuläget är utbudet ganska monotont. Jag vill gärna bidra till att nyansera popen, visuellt sound- och  textmässigt. Att skapa är blodigt allvar, branschen och allt runtomkring är inte det.

”Musiken tillåter mig att vara en dynamisk helhet som är svår att visa upp annars”

GRANT kan ses som ett alter ego som jag förstår det, kan du berätta mer om det?
– GRANT är egentligen inte ett alter ego, för det är inte ett separat andra jag. Det känns som hela jag och inte bitarna jag visar upp till vardags. Musiken tillåter mig att vara en dynamisk helhet som är svår att visa upp annars. GRANT är väl den bättre versionen av mig själv, inte så mycket alter ego som altered ego. Jag är aldrig så positivt medveten om min kropp som när jag är på scen, när det är som bäst känns det som en orgasm.

Videon till Waterline är väldigt snygg. Hur kom du i kontakt med Michelle Eismann som har produceret videon?
– Michelle och jag har känt varandra i drygt 3 år nu. Min mamma och hennes syster jobbar med hästar och de tänkte att eftersom jag gör musik och Michelle är konstnär borde vi träffa varandra. Vi gick på blinddate och är sedan dess lyckliga partners in crime. Michelle är extremt begåvad, lyhörd, nyfiken och hårt jobbande. Vi har gjort så mycket konstiga och roliga grejer ihop.

Hur såg arbetet ut?
– Vi ville att videon till Waterline skulle ha ett långsamt men laddat tempo och vi diskuterade handlingen ganska länge innan vi landade i hästar och orten jag växte upp i, Ösmo. Handlingen växte sedan fram mer konkret i och med att vi åkte ut till Ösmo och kollade locations.

– Vi var bestämda från början med att Zoë Que, en fantastisk DOP (Director Of Photography), skulle filma. Utöver Sveriges bästa motocrossförare i sin klass, Tyra Bäckström 9 år, fick vi dessutom med OS-ryttaren Tinne Vilhelmsson på ett hörn. Ett äkta all-star-team. Vi spelade in under en dag och fick väldigt mycket hjälp av mina fantastiska föräldrar. Utan dem hade det inte blivit någon video.

 

Du jobbar med ditt debutalbum just nu, vad kan du berätta om det?
– Det är låtar jag haft länge, som Waterline, och låtar jag skrivit senast i våras. Just nu är vi i ett skede där gör vi klart produktionen. Nästa singel är klar och den tredje innan album putsas på just nu. Albumet är kort en introduktion till GRANT och språngbrädan till nästa kapitel i mitt liv och mitt låtskrivande. Jag har inte bråttom dit, jag vill att det här ska bli så bra som det kan bli först och jag älskar processen.

Vad händer för GRANT i den närmaste framtiden?
– Det blir ett debutalbum, livespelningar och en ny musikvideo!

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Beata Cervin

Pin It on Pinterest

Share This