Grammisgalan 2019 – Från cringefest till tårar

av | feb 8, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider

Årets Grammisgala bjöd på en del karameller ur godispåsen. Berörande tal, skämskuddar och en tårdrypande Avicii-hyllning.

Igår hölls året Grammisgala och dessutom firar Grammis 50 år i år. Galan var i år flyttad från förra årets Grând Hotel till sydöstra Stockholms arenamecka; Annexet vid Globen. Bara där förlorades lite av den annars glittrande superauran över galan men i övrigt så var det bra arrangerat.

Galan livesändes via TV4 Play i år vilket verkligen märktes på gott och ont. Kanske mest ont då en del dötid infann sig mellan akterna och, vad som kändes som, något påsnabbade tacktal mot slutet.

Årets värdpar Daniel Hallberg och Rennie Miro skötte sig med bravur, det bjöds på balett av Rennie, en Håkan Hellström-kopia och såklart en hel del humor. Ibland kändes skämten något överflödiga och barnsliga på ett sätt som gav mig en otrolig cringesköljning.
Bland gårdagens prisutdelare blev nog inte bara jag starkt berörd av Fahira Feysals presentation av priset Årets Textförfattare. Fahira framförde sin vinnande text i Ortens bästa poet innan det sedan utnämndes att Seinabo Sey vann priset i den kategorin. Ett starkt ögonblick under galan.

Ytterligare ett sådant ögonblick var när Sarah Klang vann årets alternativa pop. Hur rörd och tacksam hon blev gick nog rakt igenom oss alla. Av alla live-uppträdanden som det bjöds på så glänste Molly Sandén och Peter Jöback lite extra bland alla stjärnor.

Mot slutet av galan, vid utnämnandet av årets hederspris lämnades ingen oberörd när det självklara namnet Tim, Avicii, Bergling lästes upp. När Tims far, Klas Bergling, läste sitt tacktal var den respektingivande tystnaden så påtaglig att man hade kunnat tappa en nål i lokalen och höra den. Gästerna stod upp och i vartannat öga glittrade det. Daniel Adams-Ray rundade av hyllningen med låten Somewhere in Stockholm som han skrivit ihop med Tim. Starkt ögonblick nummer tre alltså.

Efter detta kändes publiken något uttömda på energi och känslor även om vinnare i några av de större kategorierna kvarstod att utge. Minns knappt hur det tog form då tacktalen var kortare och intensiteten domnats av i Annexet. Att Årets artist vanns av Z.E. var en positiv överraskning. Allt som allt bjöd inte årets gala på så mycket mer överraskningsmoment utan höll en bra och angenäm kväll. Hade kanske önskat lite mer krydda om det nu är 50 års jubileum, kanske till nästa år.

Författare:
Lili Gustafsson, Skribent

Fotograf:
Timothy Gottlieb

Pin It on Pinterest

Share This