Titel: Looper Premiärdatum: 2012-09-28 Regissör: Rian Johnson Medverkande: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Paul Dano, Piper Perabo, Garret Dillahunt.

Tänkvärd och smart actionfilm är man inte direkt bortskämd med, och tidsresor har gjort skildrats otaliga gånger på film (Willis har redan testat resmetoden i De 12 apornas planet). Ändå känns Looper som ett fräscht bidrag till genren då tyngre ämnen som skuld och moral varvas med hetsig action.

Gordon-Levitt, som genomgått en av de mest intressanta utvecklingarna från barnskådis, är yrkesmördaren Joe vars arbetsuppgifter går ut på att knäppa avskum som en mäktig maffia lyckas skicka från en framtid då tidsmaskiner uppfunnits. Komplikationer uppstår då Joe ställs framför sitt framtida, äldre jag (Willis), som lyckas rymma och ger sig ut för att hitta den framtida terrorledare som förstört hans liv.

Det finns en risk att testosteronstinna actionfans blir besvikna på Looper då man lagt mer krut på storyn och att utforska idén med tidsresor snarare än pangpang och explosioner. Det är heller ingen utstuderad sci-fi med någon häftig tidsmaskin utan historien fokuserar sig på tanken att kunna ändra framtiden och rädda nära och kära genom att offra någon annan.

Gordon-Levitt känns förvånansvärt självklar som sammanbiten antihjälte med ruggande samvete, en roll Willis hade spelat i sömnen för 20 år sedan. Det är även fint att se begåvade Blunt (som med undantag för indiefilmen Your Sister’s Sister med spelat romantiska sidekicks på senaste) ta sig an en bitig roll, som yxsvingande, ensamstående mamma på vischan.

De detaljer som distraherar är att just Willis, i en oväntat liten andraplansroll, spelar en mer än välbekant typ vi hans gestalt sett oräkneliga gånger (inte minst senast i den överflödiga Expendables 2). Den forna actionhjälten gör sig numera bäst i mer lågmälda roller, som Moonrise Kingdom, och det hade varit klart mer spännande att se ett mer otippat namn som den äldre Joe.

 

Bäst: Den intensiva finalen på en åker som inte riktigt slutar som man tänkt sig.

Sämst: Hollywoodfilms envisa förmåga att dra ut på och brutalisera våldssekvenser å det grövsta.

Passar dig som: Vill ha en actionthriller med mer hjärna och hjärta än pangpang.

Pin It on Pinterest

Share This