4198379606_d6948d8021_b

Ibland kan det bara bli för mycket av julen. Då kan det vara skönt att eskapera tillvaron ett tag i en bok eller fem… Läsning är en alldeles ypperlig medicin som kurerar det mesta, julångest intet undantag. Oavsett om en känner sig alldeles i stämning eller inte, följer här nedan en lista på böcker som nog kan göra en gott sällskap bakom granen (där en kan gömma sig ett slag).

Självporträtt av Helena Österlund – Denna bok tilldelades alldeles nyligen Mare Kandre-priset 2015 av Albert Bonniers förlag. Det är emellertid inte därför den bör läsas utan helt enkelt för att den på ett nyuppfunnet vis utforskar vad ett självporträtt kan vara, med illustrationer och ord i en svindlande intelligent enkelhet.

Jag är en tjuv av Jonas Karlsson – En snitsig roman om skuld, straff och självömkan. Om säkerhetsvakten Roland som hänger en skylt runt halsen på en snattande pojke, signerad ”Jag är en tjuv”.

Pärlemor av Sofia Roberg – Roberg är en samtida poet som debuterade med Pärlemor på David Stenbecks förlag. Hennes poesi är inflätad i ekosystematiska företeelser och ljumma vatten.

Fyren mellan haven av M.L Stedman – Denna bok skildrar hur en man ärrad av striderna vid Västfronten återvänder till sitt hemland Australien för att bebo en fyr ute i havet tillsammans med sin fru. I en häftig storm kantrar en båt på deras strand, i båten ligger en död man och ett ännu levande spädbarn. Frun som erfarit tre missfall övertygar mannen om att låta barnet bli kvar hos dem på ön, två år senare ska de få inse att detta val som genererat deras livs lycka också alstrat kaos i någon annans liv.

De oanständiga profeterna i Tibet – Arto Paasilinna gör det igen. Om längtan efter att få skratta befriat gör sig gällande så är detta måhända boken att välja! Två män tillverkar en högteknologisk bönekvarn som ska återge andliga visdomar men som istället börjar bete sig oanständigt och försätter de två männen på säljresa i Fjärran Öster i minst sagt obekväma situationer.

Pin It on Pinterest

Share This