Gina-Lee: ”Systraskapet räddar liv”

av | Mar 8, 2017 | Intervjuer, Läsvärt

Idag släpper Gina Lee singeln Innan Dig där alla pengar från den digitala försäljningen går till Systraskap. Hur bra som helst tycker vi och därför passade vi även på att prata om med Gina om systraskapet, feminism, och alla grymma kvinnor som hjälper och hyllar varandra!

Snart är det dags för den internationella kvinnodagen, berätta om en kvinna eller tjej som inspirerar dig!
– Bara en? Den svåraste frågan jag någonsin fått. FKA Twigs? Amy Winehouse? Grimes? Steve Nicks? Patti Smith? Drottningen av England? Erykah Badu? Rihanna? Kelela? Tami T? Jinder? Adele? Mamma?Hehe… Sorry. Got carried away.

I samband med den internationella kvinnodagen släpper du din singel Innan Dig, berätta lite om låten och texten, vad var det som satte igång inspirationen?
– Låten handlar om när jag var mobbad i högstadiet och mådde väldigt dåligt. Jag hade en bästis som gick i en annan skola som var min trygghet. Med henne var jag fri och ingen kunde såra mig. Det är en hyllningslåt till henne. Men också om utanförskap, att känna sig annorlunda, missförstådd.
Och till alla kvinnor där ute som hjälper och hyllar varann. Alltså allt från att låna ut läppglans på klubb toaletten till att försvara en medsyster mot tillexempel sexistiska kommentarer från snubbar. I små och stora former kommer den kärleken mellan oss tjejer.

Alla intäkter från den digitala försäljningen av låten kommer att gå till föreningen Storasyster, vilket är ett jättefint initiativ. Jag undrar vad systraskapet betyder för dig?
– Ja så fin förening, klart man vill peppa och hjälpa för ett så sjukt viktigt arbete som de gör.
Systraskapet betyder allt i hela världen. Jag skulle inte klara att leva utan det. Tack vara alla fantastiska kvinnor som backar mig i mitt liv så mår jag bra, har styrka att jobba, att säga nej, att våga. Systraskapet räddar liv!

För mig betyder systraskapet kraft och styrka, vilka låtar får dig att känna dig stark?

– Just nu blir jag så stark av Hannah Diamond, älskar henne gränslöst. Sen Rebecca & Fiona såklart, blir alltid härligt mans-ilsken av deras musik.

Ni kommer även ha en stor releasefest för Innan Dig, ett slags feministiskt empowermentparty på Paradiso i Stockholm, berätta om de viktigaste ingredienserna för en sådan fest.
– Obviously kvinnorna! Sedan mitt DJ team som ÄGER som består av Dj Suzy, MAHSAKRR, Femi Frykberg, Nico Riche. Om det är dålig musik på ett ställe så drar jag. Om jag inte är full, då är jag mest fokuserad på att sparka mot killar som försöker dansa nära mig.

Vad ska du hitta på framöver? Blir det någon sommarturné?

– Håller på att göra Sveriges fetaste EP just nu så det är väl det som händer. Sedan tänkte jag spela massor i sommar men en planerar ju knappt en vecka framåt, tack livets liv för det, så jag har liksom ingen aning. Sedan har jag och David precis köpt en VHS kamera så ska filma så fucking mycket hela våren och göra något fett av allt material. Sedan ska jag på hemligt mission i London snart.

Författare:
Amanda Båmstedt, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This