Gestures: ”Vi har en slags hatkärlek till att spela in saker”

av | Maj 11, 2017 | Intervjuer, Läsvärt

Imorgon spelar Stockholmsbandet Gestures på minifestivalen Search And Destroy på Debaser och vi passade på att ta ett snack med Vic från bandet om förkärleken att spela live, den kommande EP:n och såklart om det sprillans nya samarbetet med PNKSLM Recordings.

Ni är PNKSLM senaste tillskott till familjen, hur känns det?
– Det känns bra. Känns som att PNKSLM är väldigt peppade på oss och hela dealen passar oss väldigt bra. Vi har möjlighet att fortsätta göra vår grej, men nu har vi ett skivbolag i ryggen, det öppnar många dörrar för oss och vad vi vill göra i framtiden.

Inom kort släpper ni ytterligare en EP som går under titeln BAD TASTE, berätta lite om den?

– Det är vår första EP som band. Förra EP:n är ett 100% DIY-verk där jag spelar alla instrument och även gjort allt tekniskt. Så Bad Taste speglar oss mer hur vi låter live och som band. Den är inspelad på Human Audio av Martin Savage en helg i januari i år och kommer att innehålla fyra låtar. Vi är jäkligt peppade.

Hur ser skapandeprocessen och influenserna ut bakom er musik, har ni ett specifikt sätt ni brukar jobba fram nya låtar eller är det något som bara sker spontant?
– Jag skriver alla låtar själv, hittills i alla fall. Oftast brukar jag ha en i princip färdigskriven låt som jag vet hur jag vill att den ska låta som jag tar med till repan och så kör vi. Men jag har även börjat med att bara skriva klart en stomme som vi sedan arbetar på tillsammans, vilket funkar bra. Vi har en väldigt bra kemi och är väldigt bra kompisar och vi vet hur de andra tänker.

–Influenserna varierar, mest för att jag lyssnar på så mycket olika saker. Spelar nog ingen roll vad jag är inspirerad av för stunden när jag skriver en låt för det går automatiskt genom ett filter i mig, sedan går den igenom ännu ett filter i repan och blir en Gestures-låt till slut. Känner jag att det låter för mycket av något annat band försöker jag alltid lägga till nåt för att sudda ut det, eller i alla fall göra det mindre tydligt. Men det är inte så lätt att göra något som inte låter som något annat.

Känns EP formatet som en bekväm skrud för era framtida releaser eller är ni vill ni utforska andra format?

– Jag älskar EP-formatet, det tror jag vi alla gör. Det är perfekt för då får man mer än en singel, men mindre än en fullängdare så man orkar lyssna på den mer än om det är en LP. Men planen just nu är att släppa den här EP:n och hyfsat snart börja jobba på en LP som vi siktar på att släppa rätt sent i år eller tidigt nästa år. Vi får se.

Ni får ofta beröm för er explosiva energi på scen, föredrar ni att förmedla er musik live istället för själva inspelningen?
– Vi är 100% ett liveband. Vi har en slags hatkärlek till att spela in saker. Vi ser det som ett nödvändigt ont, för det är ju asfett att ha det inspelat efter liksom, men själva processen suger. Vi är jävligt energiska live, men det är inget uttalat koncept vi har, utan det är bara så vi rullar. Tror att det helt enkelt är för att vi tycker att det är så jävla kul att spela live och ger allt vi har i varje låt.

Har ni någon specifik låt som ni känner extra mycket för att förmedla just live?

– Nja, det skulle nog vara It Follows eftersom att den har ett så skönt outro. Det är även en publikfavorit har vi fått höra. For Your Love som är med på nya EP:n har också gått hem hos publiken och är väldigt kul att köra live för den är en sån jäkla urladdning. Vi försöker dock variera oss och kör sällan samma setlist fler än två gånger i rad. De enda låtar vi kört på varje spelning hittills är Control och It Follows från förra EP:n.

Imorgon kan en se er på minifestivalen Search and destroy, vad kan vi förvänta inför den spelningen? Nya låtar?
– Vi har fokuserat på att repa in nya låtar under våren, så det kan man absolut förvänta sig. Annars blir det väl som vilken annan spelning som helst liksom. Rakt in i kaklet.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This