GENTS: ”Vatten är den viktigaste ingrediensen hos oss människor, vattenmeloner och cocktails”

av | Jun 5, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Den danska duon GENTS står utan tvekan för ett av årets bästa debutalbum och Popmanis Elin Strömberg fick chansen att intervjua bandet om deras fascination för vatten och inspirationen som de har hittat i 80-talets brist på självironi.

Hur började historien om duon GENTS egentligen?
– GENTS föddes ur varma sommarnätter i vår förra lägenhet i Berlin som var fylld med cocktails och världssmärta.

Ni är baserade i Köpenhamn, har ni speciella ställen som ni brukar gå till när ni vill upptäcka ny musik?
– Oftast när vi upptäcker ny musik så är det via våra vänner som rekommenderar något spännande. Det finns inget bättre än den där vibrerande energin som en person har när den är helt exalterad över någonting. Annars kan du nästan alltid hitta oss på Köpenhamnklubben Jolene på torsdagar för deras återkommande kväll Manna Live. Det är ett gratis showcase för nya artister. De gör verkligen ett viktigt jobb för musiken i staden, speciellt nu när konsertbiljetterna är så dyra och spelställena är så få. Big up!

Berätta om ert debutalbum About Time.
– Enda sedan vi var barn har vi drömt om att göra ett helt album och About Time är den drömmen som gick i uppfyllelse i alla tänkbara format. Vi har kunnat utforska nya ljud och vi har äntligen lyckats göra det skarpa pop-album som vi alltid har längtat efter.

På omslaget kan en se er i en pool och jag kan tyckas höra element av vatten på skivan. Hur kommer det sig?
– Vatten är en av de mest fascinerande och spännande sakerna vi känner till. Vatten är vad allt liv är gjord av. Det är den största delen av vår jord som fortfarande är oupptäckt och det är den viktigaste ingrediensen hos människor, vattenmeloner och cocktails. Och poolfester är alltid en vinnare.

Niels röst är fantastiskt, har du något speciellt minne från när du upptäckte din egen röst?
– Tack så mycket. Under 2013 bodde vi i Berlin och vi gjorde inget annat än att festa och försöka göra musik. Jag har alltid uppskattat och känt mig bekväm med att sjunga, men det var under dessa, något alkoholiserade sena kvällsessionerna som jag verkligen kände att det var min grej. Efter det att tiden gick så kände jag verkligen att jag hade utvecklats mycket i min roll som sångare och det hoppas jag att man kan höra på albumet.

Ni har valt att rama in er musik med hjälp 80-tals synthar och trummaskiner. Har det alltid varit de elementen som ringat in erat skapande?
– Vi hittar inspiration i alla slags olika genres och musikaliska tidsepoker. Det som fascinerar oss mest med 80-talet, är deras brist på självironi, vilket är lustigt. Men på den senaste tiden har vi blivit väldigt lockade av det spirituella som en hittar bland milleniumakter så som Enigma.

Berätta lite om videon till I Wanna Be Free, hur kom ni på idén om att visa fragment av collagelivet?
– Vår goda vän Rasmus Petersen regisserade videon och han är också den som kom på idén. Rasmus är en fantastisk videokonstnär, som verkligen förstår sig på oss. Så vi gav i princip han fria händer att göra vad han ville. Alla dessa konstiga, vackra situationer och människor i videon är väldigt spännande, och du kan inte göra något för att stoppa ditt sinne från att börja tänka på dina egna historier.

Vad händer nu när LP:n är ute?
– Just precis nu testar vi olika drinkar i solen och är på jakt efter årets perfekta sommar drink. Förutom det så försöker vi bara att leva livet, jobba på nytt material och förbereda inför gigen i sommar och höst.

Har ni några planer att komma till Sverige? 
– Inte ännu, men vi vill verkligen göra ett besök hos våra vackra grannar. Så det här är ett open call till alla svenska promoters, bokare och musikbranschmänniskor där ute. Här är mejladressen till vår internationella bokningsagent: tom@atc-live.com.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This