FRIGS: ”Vi influeras av det unika”

av | Dec 2, 2017 | Intervjuer

FRIGS har med sångerskans Bria Salmenas röst och blandningen mellan känslofull grunge och post-punk nått framgångar både i hemlandet USA och i England. Ikväll spelar de på Debaser i Stockholm som förband till Wolf Parade och Popmani har bland annat pratat med bandet om influenserna som ligger till grund för deras musik.

Kan ni berätta lite om hur FRIGS bildades?
– FRIGS bildades för ungefär fem år sedan i Montreal. Bria ville göra en konsert för några vänner som var på besök och tillsammans med vår gitarrist Duncan spelade hon sina låtar. Bandet utvecklades därifrån egentligen och flyttades till slut till Toronto.

Jag kan föreställa mig att ni alla tar med er era unika influenser till bandet, kan du ge exempel på vilket sätt ni som individer bidrar till bandet?
– Vi påverkar vårt låtskrivande på olika sätt. Ibland kompletterar vi varandra väldigt mycket och ibland har vi helt olika åsikter. Vissa av oss hämtar mer inspiration från mörkare teman medan vissa av oss kan gå mer åt det poppiga hållet. Vi har alltid tyckt om att blanda det mörka med det ljusa.

Ni har jämförts med artister som PJ Harvey och Sonic Youth, är de artister som ni är inspireras av?
– Influenser i allmänhet är inte begränsade till en genre utan mer till ett visst sound eller en känsla. PJ Harvey och Sonic Youth är båda stora influenser för oss eftersom de är enormt unika.

Jag läste att ni spelade in er EP Slush (2016) i er lägenhet i Toronto, hur kommer det sig?
– För att det var både billigt och roligt!

Er nya låt Doghead drar mer åt punk, vad var inspirationen bakom den?
– När vi skrev texten till Doghead inspirerades vi av en karaktär i boken And The Ass Saw The Angel av Nick Cave. Det var en relativt lätt skrivprocess och det kändes inte som att vi stötte på några problem. Formen på låten och själva melodin kom väldigt naturligt.

Ni har varit på turné i både England och Irland nyligen, hur har det varit?
– Vi gillar verkligen att turnera. Innan vi besökte Europa spelade vi i både Kanada och USA vilket gjorde att spelningarna i Europa blev en bra omväxling.

Som jag förstår det kommer ni att släppa ett debutalbum i början av 2018, vad kan du berätta om det?
– Fler nyheter om det kommer i januari!

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This