Frida Sundemo: “Det kändes rätt att skapa en mindre värld den här gången”

av | jun 1, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

I fredags släppte Frida Sundemo sin nya EP Sounds in My Head. Vi har pratat med henne om oupptäckta mönster och hur det är att vara musiker och plugga till läkare samtidigt.

Med flera hyllade släpp i bagaget är Frida Sundemo äntligen tillbaka med en ny samling låtar. Hon säger själv att släppet av EP:n Sounds in My Head är en slags befrielse, mycket på grund av att musiken har varit klar långt innan den når lyssnarens öron. Och att det blev just en EP var något som växte fram under processen.

– Det kändes rätt att skapa en mindre värld den här gången. Det var inget beslut som togs innan jag började jobba med musiken utan det blev liksom bara så. Det är ett rätt mysigt format, tycker jag.

Teman som skuld och ångest är återkommande teman på EP:n men Frida själv hade inte några förutbestämda tankar kring vad hon ville att samlingen skulle handla om. Det var snarare något som fick växa fram under processen.

– En bit in i processen går det ofta att se något slags mönster, och då gillar jag att konstatera det för mig själv för att sedan kunna bygga vidare på de känslorna. Ångest känns definitivt som ett ämne jag berört mycket, men skuld vet jag inte om jag skrivit om förrän nu. Det kan mycket väl hända dock, även om jag inte tänkt på det medvetet.

Hon berättar att hon har arbetat med EP:n på ett annat sätt än vad hon har gjort tidigare. Och det var mycket på grund av att hon hoppade tillbaka på läkarprogrammet efter flera års uppehåll.

– Tidigare jobbade jag ju heltid med musiken och nu får jag åka till studion på kvällar och helger. Det påverkar skapandet på många sätt, på gott och ont. För min del känns det absolut mest positivt, då jag upplever att jag fastnat lite i gamla mönster och liksom behövde något som skakade om min tillvaro.

Att studera samtidigt som hon satsar på musiken har varit prövande och intensivt berättar hon. Samtidigt som det har inspirerat henne.

– Jag älskar bägge världarna och får ut väldigt mycket av dem. När jag lyckas balansera vardagen tycker jag att det är optimalt. Men ofta önskar jag att jag kunde dubbla timmarna på dygnet.

”En bit in i processen går det ofta att se något slags mönster.”

Frida Sundemo släppte EP:n Lit Up By Neon år 2014 och har sedan dess hunnit släppa sitt debutalbum och flera mindre samlingar. Hon berättar att sättet som hon arbetar med musik har förändrats genom året och det är mycket på grund av studierna.

– På grund av skolan har jag fått jobba mer effektivt när jag väl är i studion. Och jag har också fått träna mig på att skriva i huvudet oavsett var jag befinner mig. Det har varit lärorikt och svårt men ändå kul.

På senaste EP:n har hon arbetat med Joel Hulmén som hon även tidigare har arbetat med på flera släpp.

– Han är den mest talangfulla låtskrivaren jag någonsin träffat. Vi träffades 2011 och har sedan dess skrivit och producerat all min musik tillsammans. Jag slutar aldrig förundras över hans idéer.

Förutom att vara aktuell med en EP så har hon andra projekt på gång under de kommande månaderna.

– Jag har lite olika roliga samarbeten och projekt jag jobbar med som låtskrivare. Och sen fortsätter jag som alltid att skriva på nya grejer för mig själv.

Författare:
Emma Isberg, Redaktör

Fotograf:
Press

Pin It on Pinterest

Share This