Snart börjar den nya julkalendern. Kanske kommer det bli en av dem en tittar tillbaka på med lite extra kärlek. För att en julkalender ska vara bra och minnesvärd ska den innehålla tre saker: julkänsla, kärlek och humor. Jag kommer lista tre stycken som har just detta och är mig personligen kär. Det bästa? Alla finns på SVT:s öppna arkiv. 

Pelle Svanslös. Foto: SVT

Pelle Svanslös. Foto: SVT

PELLE SVANSLÖS

Julkalendern om Pelle Svanslös och hans vänner kom ut år 1997. Det blev en succé för både vuxna och barn. Pelle är inte som alla andra katter i Uppsala – han har ingen svans. Men det stoppar inte honom att få vänner, kärlek och en härlig jul.

Det här är ett underbart sätt att vänta in julen. Att få följa ett par katter och hur de förbereder sig för julen. Att se dem fixa julklappar, lutfisk och baka lussekatter. Barndomsminnen kommer tillbaka när man tänker på den här och hur mycket man älskade den som liten.

Sunes Jul Foto: SVT

Sunes Jul Foto: SVT

SUNES JUL

När Sunes Jul kom år 1991 fick den rekordhöga tittarsiffror och räknas än i dag som en av de starkaste julkalenderna. År 2003 fick även Sunes lillebror, Håkan Bråkan, en egen julkalender. Julkalender följer en kanske på många sätt vanlig familj, men på många andra sätt väldigt annorlunda, och deras förberedelse för julen. Det är allt från julbak och julbord till skolans julspel.

Man brukar säga att ett skratt förlänger livet, och efter att ha sett några avsnitt av den här så lever man länge, minst sagt. Julen kan vara ganska stökig och att se den här kan på ett sätt få en att lugna ner sig. Det är inte bara en själv som stressar.

Trolltider Foto: SVT

Trolltider Foto: SVT

TROLLTIDER

Trolltider är en av de mest uppskattade julkalenderna då den har visats hela tre gånger! Två gånger som julkalender 1979 och 1985 för att sedan visas mellan 23 december 1994 till 20 januari 1995. I Trolltider får en följa en grupp småtroll som bor i en glänta vid ett hus. I närheten bor även Vätten, fen Dorabella och häxan Mara.

Det finns många element som gjort den här julkalender så älskvärd. De färgstarka karaktärerna, humorn, värmen som genomsyrar berättelsen, scenografi och folktron som den är uppbyggd på. De olika karaktärerna har härliga personligheter som får den bra julkalendern att bli ännu bättre.

Pin It on Pinterest

Share This