Forrò Miòr: ”Vi försöker att närma oss musik väldigt rakt och direkt”

av | maj 16, 2018 | Intervjuer

Forrò Miòr från Lissabon gör musik som är enkel och festlig. De spelar, precis som namnet avslöjar, forró. Genom musiken strävar bandet efter att förmedla glädje.

– Forròmusik är fest och det förmedlas genom att du känner det på scenen och delar känslan med de som lyssnar. De känslorna tillsammans skapar en ganska explosiv reaktion, säger Nicolas Faruggia, som är sångare i bandet.

Forrò har sitt ursprung i norra Brasilien. Genren växte fram under 1900-talet med folk som utvandrade från det torra och fattiga området Sertão för att leva i söder, i de stora städerna. Musiken handlar ofta om nostalgi och om att sakna sitt hem, sin familj och sina vänner. Om svårigheter som kommer med att börja om på nytt på en ny plats, om kärlek och också om problem med att få tillräckligt med vatten.

– Och självklart också om fest. Om att dansa med vackra kvinnor eller om ett slagsmål som hände på en Forrò fest, säger Nicolas Faruggia.

Men han tycker inte att Forrò Miòr är något forròband, eller åtminstone inte ett klassiskt sådant. De har för många element i sin musik som inte är typiska för forrò.

– De tre instrumenten du behöver för att spela forrò är dragspel, triangel och bastrumma. Vi behåller de instrumenten och därifrån går vi till andra genrer som cumbia, tango och swing.

Att bandet spelar så många olika genrer menar Nicolas Faruggia beror på att de inspireras av medlemmarnas olika ursprung och erfarenheter.

– Bandet är en mix av kreativa element, säger han.

”Vi vill uttrycka glädje genom vår musik och när man är på scenen så är glädjen delad”

Alberto Beccucci spelar dragspel och har sina rötter i olika swingprojekt. Timoteo Grignani spelar bastrumma, något som han lärde sig när han bodde i Grekland. Walter Martins spelar triangel och bidrar med influenser från Angola. Aldo Milani, som spelar saxofon, för in jazzen i bandet. Och Nicolas själv, med sin bakgrund från Argentina och Brasilien, kommer med erfarenheter från folkmusik och klassisk musik.

– Forrò Miòr är alla dessa komponenter tillsammans med energin av en fest, säger Nicolas Faruggia.

Bandet sjunger på portugisiska, spanska och italienska. De skriver en del låtar själva men de allra flesta är klassiker som de gjort en egen tolkning av. Klassikerna är låtar som antingen kommer från Forròkulturen eller från andra länder.

– Vårt album Trotamundos är en tredjedel traditionella låtar, en tredjedel låtar från andra länder som vi spelar på vårt eget sätt och en tredjedel originallåtar, säger Nicolas Faruggia.

De egna låtarna handlar ofta om kärlek, och en låt handlar om deras hemstad Lissabon.

Bandets namn är brasilianskt. Forrò är genren och Miòr är ett slanguttryck för bättre.

– I all blygsamhet. Alltså det är inte att det är bättre. För oss finns det inget bättre eller sämre i något medium för uttryck. Det handlar om att hitta din egna unika röst och det är så jag tycker om att tänka om Miòr, säger Nicolas Faruggia och ler.

Han menar att bandets dynamik fungerar bäst när de är på scenen.

– Vi vill uttrycka glädje genom vår musik och när man är på scenen så är glädjen delad. Då har du en fest, säger Nicolas Faruggia.

Livekänslan är något de strävar efter även efter när de spelar in sina album. Därför spelar de ofta in låtarna med alla bandmedlemmar spelandes samtidigt.

– Vi försöker att närma oss musik väldigt rakt och direkt.

Bandets nästa album kommer antingen ut i slutet av 2018 eller i början av 2019.

– Jag har en känsla av att det kommer att ha ännu mer liveapproach, säger Nicolas Faruggia.

Författare och foto:
Sofia Ekberg Ekendahl

 

Pin It on Pinterest

Share This