Flora Cash: ”Vi är avsiktligt lite mångtydiga med det vi skriver”

av | Maj 3, 2017 | Intervjuer

Den 21 april släppte Flora Cash albumet Nothing Lasts Forever (And It’s Fine) och vi ringde upp duon för att prata om deras fullängdsdebut.

Shpresa Lleshaj och Cole Randall lärde känna varandra och varandras musik 2012 via Soundcloud och Skype, vilket ledde vidare till skapar- och kärleksrelationen Flora Cash. Första släppet kom 2013 med EP:n Mighty Fine och sedan dess har den svenskamerikanska duon uppmärksammats för sin drömska och melankoliska pop, som är både avskalad och storslagen på samma gång.

Ni har ju jobbat ett tag med här albumet, hur har den processen varit?
S: 
– Vi jobbar så olika med varje låt.

C: – Ja, vi har inte ett sätt som vi gör allt på, men vi brukade ha en formel för hur vi skapade där jag spelade ett gitarriff och sen försökte vi båda komma på melodier. Men nu är det så annorlunda med varje låt, vi försöker alltid experimentera med alla låtar och hitta nya grepp och ingångar. Vi gick tillväga på många olika sätt den här gången.

Det låter intressant, berätta lite mer om hur låtarna kom till?
S: – Många, eller ja några, av låtarna blev skrivna efter Kalifornien.

C: – Vi var i Los Angeles förra året och inget var egentligen skrivet innan vi åkte på den resan. Vi kom tillbaka från L.A. och det var ganska deprimerande på grund av årstiden och allt var fortfarande mörkt och kallt i Stockholm. Att komma tillbaka till det och dessutom vara jetlaggad försatte oss i en märklig sinnesstämning och det var efter det som de första låtarna började komma.

När jag lyssnar på låtarna på ert album får jag känslan av en underliggande sorgsenhet samtidigt som allt är väldigt vackert presenterat – kan ni beskriva tematiken på albumet lite?
S: – Det finns absolut en underliggande melankolisk känsla i albumet. Sadness is taking over handlar till exempel om ångest, som ju är jättevanligt, och jag tror att mycket av albumet är ett sätt för oss att låta folk veta att många människor känner och går igenom samma sak. Men låtarna kan betyda olika saker för olika personer, även för mig och Cole trots att vi skriver dem tillsammans.

C: – Men för mig är albumet en sorts kommentar till samtida stress och ångest. Det finns en tyngd och press som många ständigt bär runt på och det här albumet försöker diskutera det på olika sätt.

Ert sound är både drömskt och mörkt, men också väldigt harmoniskt – hur arbetade ni med de ljudmässiga elementen på albumet?
C: – Vi går nog inte in med en specifik plan för hur varje låt ska låta eller vilket ljudlandskap det ska ha.

S: – För mig är det som en känsla om hur det borde vara. Jag får en känsla för en låt och när vi väl hittar ett visst sound vet jag att det rätt.  Men det är också så att i själva produktionen har jag en tendens att vilja ha det ganska storslaget och liksom stöka till allt och Shpresa vill att det ska vara mer avskalat säger Cole… och lite mer lagom som vi säger i Sverige.

C: – Så vad du hör när du lyssnar är ett sorts filter mellan oss två, mitt stora och stökiga och hennes intima och stilfulla.

Det är inspirerande att höra Shpresa och Cole berätta om sin historia och sin musik – från att blivit förälskade i varandras låtar och sedan i varandra till att från runtom i världen skapa Flora Cash tillsammans. Det är ett vackert musikaliskt recept och de verkar dela en dynamik som gör att både de själva och musiken hela tiden utvecklas.

S: – Processen med att skriva och skapa är ganska personlig och vi lär oss hela tiden hur vi hanterar varandra, berättar Shpresa. Vi har inte kommit underfund med hur vi ska göra det helt utan några komplikationer ännu, men jag tror att just det är bidragande, den delen adderar något till varje låt.

C: – Vi har alltid haft en filosofi tillsammans att pusha oss själva till att växa och utvecklas. Vi är nog aldrig hundra procent nöjda med det vi gör – jag menar, uppenbarligen älskar vi musiken vi gör annars hade vi aldrig släppt den. Men vi har inte klurat ut allting än och det är just det som får oss att fortsätta utvecklas på olika sätt, och det är så fantastiskt att vi båda känner på det viset.

Författare:
Helena Paulsson

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This