Det var Maj Sjöwall och Per Wahlöö som med sina tio romaner om kommissarie Martin Beck födde det svenska deckarundret och den moderna kriminalromanen. Därefter har författarparet inspirerat flera av världens främsta kriminalförfattare och är i år aktuella med nyutgivningen av deras romansvit i pocket.

KÖPRNHAMN 1973SEP Det svenska författarparet Per Wahlöö och Maj Sjöwall tillsammans i Köpenhamn i september 1973. Foto: CH / Politikens Pressefoto / SCANPIX / Kod: 416

Per Wahlöö och Maj Sjöwall 1973.
Foto: CH/Politikens Pressefoto/SCANPIX

Det var med dem allting började. Maj Sjöwall (1935) och Per Wahlöö (1926-1975) lade under tio år grunden till vad som kom att bli ”det svenska deckarundret” och den moderna svenska kriminalromanen. I år är det 50 år sedan första boken i deras serie-svit kom ut, Roseanna. Den sista, Terroristerna, gavs ut 1975. Sviten, Roman om ett brott, fortsätter att vara föregångare och stilbildande för kriminalromanförfattare världen över. Den 25 september i år fyllde Maj Sjöwall 80 år och är nu i höst aktuell med pocketutgivningen av Roman om ett brott-sviten som gavs ut första gången 2012 i ny utgåva. Det är Maj Sjöwall själv som varit med och bestämt formgivare för böckernas nyutgivning. Till varje bok finns också bonusmaterial och nyskrivna förord av några av Sveriges mest kända kriminalromanförfattare.

De ville skriva något nytt, något som inte funnits i den svenska kriminallitteraturen tidigare. Sjöwall Wahlöös handling i böckerna ligger nära verkligheten och polisernas privatliv är i fokus, vilket inte brukade vara vanligt i kriminalromaner då. De ville att läsaren skulle kunna känna igen sig i romanfigurerna. Det var lättläst och lättillgänglig underhållningslitteratur. Men i böckerna fanns också ett politiskt budskap från författarna. Brottet som skildras i de tio böckerna är socialdemokratins svek mot den svenska arbetarklassen. Ett brott som inte utretts tillräckligt säger Maj Sjöwall i en intervju med Piratförlaget 2012. Samma år som sista boken från paret gavs ut dog Per Wahlöö. Maj Sjöwall fortsatte då att arbeta som översättare, lektör och författare i liten skala.

Böckerna har filmatiserats vid flera olika tillfällen genom åren. Några av de mest kända filmatiseringarna är till exempel Mannen på taket (1976), skriven och regisserad av Bo Widerberg, som baserades på Den vedervärdige mannen från Säffle. Rollen som kriminalkommissarie Martin Beck spelades här av skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt. Mellan 1993-1994 gjordes sex stycken filmer baserade på Sjöwall Wahlöös romansvit, då med Gösta Ekman den yngre i rollen som Martin Beck och Rolf Lassgård i rollen som Gunvald Larsson. För den yngre generationen idag är Sjöwall och Wahlöös kanske mest kända genom Beck-filmatiseringen (1997-) där det idag finns över ett tjugotal filmer baserad på karaktärerna Martin Beck spelad av Peter Haber och Gunvald Larsson spelad av Mikael Persbrandt. Intrigerna här är istället skapade av manusförfattare.

Per Wahlöö och Maj Sjöwall blev ett par i början av 1960-talet när bägge arbetade på samma tidningsförlag. Mellan 1965 och 1975 skrev de tillsammans tio polisromaner om Martin Beck. 45 år senare är böckernas karaktärer lika fascinerande. Böckerna i deras romansvit heter som följer: Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974) och Terroristerna (1975). Idag är böckerna översatta till cirka 40 språk och har sålt i miljontals exemplar.

Pin It on Pinterest

Share This