2308

Omslagsillustrationen till boken Känner du Pippi Långstrump av Ingrid Vang Nyman.

I år är det 70 år sedan Sveriges mest populära barnboksfigur gjorde entré i världslitteraturen. Sedan dess har böckerna om Pippi Långstrump och hennes vänner översatts till 92 språk. 

Året var 1945 och i Sverige publiceras en barnbok som kommer att förändra synen på barnlitteratur en lång tid framöver. Efter att ha refuserats av Bonnier – som dock tyckte att manuset var underhållande och originellt – gavs den första Pippi-berättelsen ut av Rabén & Sjögren. I boken Pippi Långstrump får läsaren för första gången bekanta sig med Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, en okonventionell flicka med övernaturliga krafter som bor i Villa Villekulla med apan Herr Nilsson och hästen Lilla Gubben. Hon är en revolutionär figur som inte lyder de vuxna, men genomgick viss omarbetning under de första åren.

”Jag minns att Pippi från början var betydligt ohövligare och bullrigare, särskilt mot vuxna” — Astrid Lindgren

Författaren Astrid Lindgren kom på historien en dag när hennes sjuåriga dotter var sjuk och låg till sängs. Dottern bad sin mamma berätta en historia om den fiktiva Pippi Långstrump, ett namn som hon tagit ur fantasin. På kvällarna framöver berättade Astrid om den busiga Pippi, men skrev också ner berättelserna, vilka sedan sammanställdes i en bok som dottern fick på sin 10-årsdag.

Boken mötte både positiv och negativ kritik, men idag håller nog de flesta med om Pippis orubbliga status som svensk klassiker. Snart pryder även Astrid Lindgren den nya tjugokronorssedeln, en passande present för att fira Pippis 70-årsdag.

”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll” — Pippi Långstrump

Pin It on Pinterest

Share This