Stillbild från Pansarkryssaren Potemkin. Foto: Kino International

Stillbild från Pansarkryssaren Potemkin. Foto: Kino International

En övergiven barnvagn, folk som trampar på varandra och en kvinna med sitt döende barn i sin famn. Sergej Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin från 1925 är än i dag en av de mest kända propagandafilmerna. I dag kan den verka pittoresk, men då var den chockerande och revolutionerande.

Pansarkryssaren Potemkin handlar om den ryska revolutionen år 1905 när en besättning på ett slagskepp vänder sig mot sina officerare. Besättningen vägrar lyda de aristokratiska befälhavarna och skapar en våldsam revolution. Väl i land förenas de med arbetsklassen i Odessa och de tsaristiska trupperna kommer.

Eisensteins verk har varit otroligt inflytelserikt för filmen och dess historia. Genom att använda sig av fotomontage gjorde han en scen som i dag skulle varit en halv minut till drygt tio minuter lång. Scenen, Odessatrappan, är i dag en av de mest kända scenerna i filmhistorien och betydelsefull för senkommande filmer. Från springande människor, till soldaterna och detaljer förflyttar han kameran och skapar en intensitet som är svår att slå.

Filmen blev förbjuden i ett flertal länder, till och med i Ryssland, och fram till 1970-talet var den barnförbjuden. Men samtidigt har den här propagandafilmen ett flertal gånger nämnts som den bästa filmen i världen samt som en enastående konstfilm.

Pin It on Pinterest

Share This