Foto: CBS/Getty Images

Foto: CBS/Getty Images

Det är den 20 juli 1969 och familjer runt hela världen samlas framför sin tv för att bevittna när Apollo 11 och dess besättning, Neil Armstrong och Edwin Aldrin, landar på månen. De första människorna som någonsin satt sina fötter på en annan himlakropp. Och världen var med dem.

”That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.”

Drygt fyra dygn tidigare hade människorna nere på jorden kunnat följa när rymdraketen lämnade jorden, för att nu se hur Armstrong och Aldrin går runt på månen och gör deras aktiviteter. Man får följa ett äventyr som ingen tidigare har sett. President Nixon ska ha kommenterat händelsen som den största och mest betydelsefulla i historien, sedan Skapelsen.

En japansk familj tittar på månlandningen. Foto: Associated Press

En japansk familj tittar på månlandningen. Foto: Associated Press

Även om hela rymdresan endast var ett resultat av den kapplöpning som skedde mellan USA och Ryssland under tiden, så kan man inte förneka dess betydelse för människorna runt omkring i världen. Månlandningen avgjorde kapplöpningen och NASA såg till att händelsen spreds till en så stor publik som möjligt.

Effekten av direktsändningen av rymdresan var slående. Sändningen blev det mest avgörande ögonblicket i många människors liv, och ett levande bevis på den slagkraft som en direktsändning kan ha. Människor fick plötsligt ett slags bevis på att allt är möjligt.

Månlandningen är, och förblir, en av de viktigaste tv-ögonblicken i vår historia.

Pin It on Pinterest

Share This