Foto: Courtesy Everett Collection

Foto: Courtesy Everett Collection

Filmen räknas fortfarande som en utav de viktigaste filmerna i historien, även 74 år efter premiären. Filmskaparen blev kallad för ett geni. Men det var nära på att filmen aldrig fick sin premiär. Den 1 maj 1941 hade Orson Welles mästerverk Citizen Kane premiär. Men dess premiär var väldigt omtalad och lyckades inte visas på de största biograferna. Anledningen? William Randolph Hearst, som var den stora inspirationen för filmens huvudkaraktär Charles Foster Kane, ville att filmen skulle förstöras.

Citizen Kane handlar om tidningsmannen, miljonären och kanske till och med den mäktigaste mannen i världen, Charles Foster Kane och hans död. Han sista ord ”Rosebud” skapade en debatt som led till att en nyhetsbyrå bestämde sig för att hitta betydelsen bakom ordet. Kane gick från att vara ett barn som slits bort från sin mamma till att gifta sig med brorsdottern av Presidenten. Från ett oskyldigt barn till en man som förvärvade sig mer och mer makt och därav fick allt mindre av en själ.

Hearst i sin tur var även han en tidningsman och politiker som Kane. Han ägde till och med ett slott vid namn Hearst Castle som kan förknippas med Kanes Xanadu. Att Hearst inte ville förknippas med den maktgalna miljonären kan vara förståeligt och han gjorde allt i sin makt för att stoppa den. Hearst försökte köpa filmen för att kunna bränna och förstöra negativen för gott. Men hans försök misslyckades. Dock använde han sitt stora inflytande och skickade hotbrev och fick till och med FBI att bli inblandade. Hans kampanj mot Citizen Kane var stor och hade inflytande över de stora biograferna som vägrade att visa den.

Welles hade ingen match mot Hearst och när Academy Awards kom så förlorade Citizen Kane i alla utan en kategori av de nio som den var nominerad till. Både Welles och hans film blev även buade av publiken och förkastades till den grad att filmen glömdes bort…

Tills filmen visades på tv år 1956 och en ny generation fick chansen att se den. År 1962 hamnade den på första plats i det brittiska magasinet Sight and Sound för ”The Greatest Films of All Time”. I 50 år låg Citizen Kane på första plats men för tre år sedan sen gick Hitchcocks film Vertigo om och ligger nu på första plats.

Pin It on Pinterest

Share This