Greve Dracula, Bela Lugosi Foto: Universal Pictures (1931)

Greve Dracula, Bela Lugosi Foto: Universal Pictures (1931)

Det blir svårare och svårare att hitta kvalitetsskräck. Att hitta den där filmen som får en att vilja flytta fötterna upp i soffan – för vem vet vad som gömmer sig där under? Halloween borde vara en guldtid för oss skräckfans, men det är inte längre riktigt sant. Oavsett om det handlar om att en vant sig vid rysargenren, eller om produktionen fokuserat på specialeffekter i stället för själva berättelsen, tvingas vi ofta söka oss bakåt för att finna finkalibrerade filmupplevelser. 

”Bara” ett par årtionden tillbaka hittar vi tidlösa guldkorn som Kubricks The Shining och Myrick/Sánchez The Blair Witch Project, men skräckscenen idag gör mig nästan lika besviken som den sistnämnda filmens absolut katastrofala uppföljare. För samtidsskräck läser vi nyheterna, för underhållningsterror blickar vi tillbaka – hela vägen till Tod Brownings stormklassiker Dracula från 1931. Vi ser tydligt fiskelinorna som får fladdermusen att flyga i tre kilometer i timmen, ansiktsuttrycken som hämtade från teaterscenen och får vänta länge mellan aktion och reaktion. Allt ger skräckklassikern charmiga pluspoäng.

Dracula baseras på Bram Stokers 1800-talsroman med samma titel, och berättar historien om vampyren Dracula (Bela Lugosi) som reser till London. Under grevens vistelse faller flera personer offer till hans tänder, men professorn Van Helsing (Edward Van Sloan) misstänker övernaturlighet och inser tillslut vad, eller vem, Greve Dracula egentligen är. Dracula är oklanderligt en urmoder till de flesta moderna skräckfilmer, speciellt i vampyrgenren, och kanske kunde en flashback göra att dagens filmskapare återigen fokuserar mer på skräckens komplexitet. I Dracula finns såväl historien om en outcast som 1800-talets kommentarer kring kvinnlig sexualitet, maktspel och otaliga exempel på snygg symbolik. Teman som idag är rätt lätta att hitta, men sällan i något annat än ett kommersiellt syfte. Var är de nya skräckfilmerna med de gamla kvaliteterna?

Pin It on Pinterest

Share This