Buffy the Vampire Slayer Foto: Twentieth Century Fox

Buffy the Vampire Slayer Foto: Twentieth Century Fox

En ung kvinna går in i en mörk gränd och blir dödad av monster. Det var en serie som Joss Whedon inte ville göra. Istället blev det en ung kvinna som går in i en mörk gränd och själv dödar monstret. Resultatet blev Buffy the Vampire Slayer som kom att förändra synen på kvinnor och serier – och inte minst kvinnliga karaktärer. 

Serien följer den unga kvinnan Buffy Summers som en dag får reda på att hon är en vampyrdödare. Till sin hjälp har hon sin handledare, som även är bibliotekarie på skolan, samt hennes vänner. Oturligt nog bor hon och hennes vänner i staden Sunnydale där även en portal till helvetet finns som lockar till sig en hel del monster av olika slag.

På natten bekämpar Buffy monster och tvingas stå upp mot det onda som finns i mörkret samt kämpar för det som rätt. På dagen är hon en fin flicka som är lojal mot sina vänner och dyker upp varje dag i skolan med perfekt frisyr och glittrande smink. Buffy blev en posterflicka på slutet av 1990-talet. Alla ville vara hon – och varför skulle man inte vilja det? Buffy är en stark kvinna och en feministisk förebild.

Buffyeffekten som kom efter Whedons serie var att fler kvinnliga karaktärer kom fram som starka. Det funkade inte längre att se på Beverly Hills 90210 och se hur de kvinnliga karaktärerna ropar på hjälp av de manliga varje gång de hamnade i trubbel. Fler och fler eftersträvar att ha karaktärer som Buffy – en orädd, stark individ som även är en kvinna.

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This