De senaste veckorna har det viskats om en återupplivning av The X-Files. Vi ser tillbaka för en översikt av hur kultserien såg ut när det begav sig.

Foto: Allstar/Cinetext/20 Century Fox

Foto: Allstar/Cinetext/20 Century Fox

Omåttligt populära The X-Files sändes mellan 1993 och 2002. I nio säsonger undersökte FBI-agenterna Fox Mulder (David Duchovny) och Dana Scully (Gillian Anderson) fall kopplade till det paranormala. Mulder var övertygad om att övernaturliga fenomen och utomjordingar existerade, medan Scully länge var mer av en skeptiker. Den dynamiska duon tampades under åren med allt från kedjerökande presidentmördare till Frankenstein-inspirerade monster som älskade Cher.

Avsnitten kan delas upp i två kategorier. Ungefär en fjärdedel spann på huvudstoryn där agenterna sökte efter sanningen om utomjordiskt liv. I sitt sökande mötte de ständigt motstånd från maktens korridorer. Den andra kategorin, “Monster Of The Week”, var fristående från huvudstoryn. De avsnitten kretsade oftast kring enstaka fall med bland annat just monster. Skaparen Chris Carter har förklarat att bland annat Cher-Monstret, a.k.a The Great Mutato, delvis skulle fungera som ett upplivande inslag i en annars mörk säsong.

Serien fick snabbt en stor och hängiven fanbase. Redan 1993 startades online-gruppen alt.tv.x-files (ATX) där uppemot 124000 trådar startats, och där diskussioner förs än idag.

Det 202:e och avslutande avsnittet fick blandade recensioner från fans och kritiker. Vissa tyckte att serien inte fick ett ordentligt avslut, utan snarare öppnade upp för nya frågor. Oavsett hur en återfödelse av serien skulle se ut så är det en sak som är säker – en enorm skara fans väntar med andakt på att än en gång få dyka ner i FBIs arkiv.

Pin It on Pinterest

Share This