Mordkommissionen. Foto: Danmark Radio

Mordkommissionen. Foto: Danmark Radio

Kollar en i en vanlig tv-tablå i dag så finns det en hel del danska serier som förgyller våra vardagskvällar. Den danska filmscenen har varit stor i flera år och på senare tid har den även hittat till våra tv-soffor. En större del av dem är kriminalare, där den svensk/danska serien Bron är ett måste att se. Går vi tillbaka till 2000-talet hittar vi en annan – Mordkommissionen.

Mordkommissionen började sändas för nästan exakt femton år sedan. Det är en kriminalare där en får följa en polisenhet som åker runt i Danmark och löser de mest brutala mord och våldsbrott i landet.

Det är en stor blandning av karaktärer som en lär känna i de fyra säsonger som finns. De som utmärker sig mest är Ingrid Dahl (spelad av Charlotte Fich) som klättrar i karriärstegen och möter en del motstånd. Att en kvinna kan vara chef är för många helt orimligt. Men allt eftersom tiden går landar hon på sin rätta plats.

Thomas La Cour (spelad av Lars Brygmann) är mer utav en spirituell människa som går in på brottsplatser och kan ”se” vad som har hänt. Han är en lugn person och en bra motsats till karaktären Allan Fischer (spelad av Mads Mikkelsen). Fischer är den karaktär som är mest stereotypisk för kriminalserie. En man med stort temperament och som har lite problem på hemmaplan ibland.

Serien kom att bli ett måste för många tittare i Skandinavien under de fyra år som serien var verksam. År 2002 vann den bästa drama på International Emmy Awards. Nu har världen börjat glömma bort serien och dvd:erna hittas i REA-högarna. Men, författarna kom tillbaka nu i höstas och gjorde Modus som fått väldigt bra mottagande.

Pin It on Pinterest

Share This