Vår fjärde och sista lucka i film och tv-redaktionens adventskalender tillägnas familjefilmerna, för vad är bättre än att mysa i tv-soffan med de nära och kära i decembermörkret? Här listar vi några av våra barnvänliga favoriter, som passar minst lika bra för äldre ögon:

Jack Skellington i The Nightmare before Christmas © Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

Jack Skellington i The Nightmare before Christmas © Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS (1993)

I Tim Burtons animerade klassiker upptäcker kungen i Halloween Town, Jack Skellington, Christmas Town – men han förstår inte riktigt konceptet. I grannstaden visar invånarna värme och gemenskap, men allt Jack är van vid är skräck och mörker. Kompositören Danny Elfman gör som vanligt ett fantastiskt jobb med att lägga ihop ljud och bild för att förgylla berättelsen, till denna annorlunda julfilm har han inte enbart skrivit musiken, utan gör även den sjungande rösten till Jack.

© 2004 Warner Brothers. All rights reserved.

© 2004 Warner Brothers. All rights reserved.

POLAREXPRESSEN (2004)

Av skaparen till Tillbaka Till Framtiden, Robert Zemeckis, kan vi i snöig stämning njuta av ett annat animerat juläventyr för alla åldrar. En ung pojke åker med Polarexpressen mot Nordpolen på ett magiskt äventyr, och lär sig på resan om mod, vänskap och om vad som verkligen är viktigt med julen. Det är kanske inte den bästa filmen, men har helt klart en unik, magisk känsla en inte hittar så enkelt.

 Jim Carrey och Taylor Momsen i Grinchen - julen är stulen © 2000 Universal Pictures

Jim Carrey och Taylor Momsen i Grinchen – julen är stulen © 2000 Universal Pictures

GRINCHEN – JULEN ÄR STULEN (2000)

I detta äventyr är magin inte lika närvarande, men magisk är den på andra sätt. I Whotown är julen en högtid som alla älskar att fira, år efter år blir det stort pådrag. Men det gröna odjuret Grinchen, som spelas av Jim Carrey, avskyr julen. Han lever isolerat och ensamt, och spelar ofta invånarna farliga spratt som slutar med att människor kommer till skada. Efter ett möte med en ung tjej, Cindy Lou (Taylor Momsen), som vill förändra det faktum att julen nu bara ska handla om konsumtion, börjar de gräva i Grinchens historia och förstår att det finns anledningar till att han tagit sådant avstånd från julen – och kanske går det att ändra på.

originalKARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON (1975)

Varje år sedan 1975 har Per Åhlins kortfilm visats i SVT, en viktig klassiker en helt enkelt inte får missa! Filmen är baserad på en saga av Tage Danielsson och handlar om hur Karl-Bertil Jonsson i sann Robin Hood-anda stjäl paket från de rika och delar ut till de fattiga. Lämna lite tid efter 19.00 på julafton åt denna varma berättelse för hela familjen.

Macaulay Culkin och Joe Pesci i Ensam Hemma © 1990 20th Century Fox

Macaulay Culkin och Joe Pesci i Ensam Hemma © 1990 20th Century Fox

ENSAM HEMMA (1990)

Kevin McCallister blir uppskickad till sitt rum efter ett bråk med sin bror, dagen innan han och hans familj ska resa till Paris för att fira jul. Morgonen efter är det kaos i huset, och i stressen för att inte missa planet glömmer familjen bort Kevin, som vaknar upp till en vecka ensam hemma. Till en början är detta ett barns drömäventyr, pizza varje kväll, men när han förstår att två inbrottstjuvar planerar att på julaftonskvällen bryta sig in i huset, blir situationen allvarlig. Kevin bestämmer sig för att stoppa dem.

Pin It on Pinterest

Share This