Rang-De-Basanti-Friendship

Foto ur filmen Rang de Basanti (2006)

Jag skrev i en tidigare artikel att få filmer som ämnat att förändra faktiskt gjort det. Men givetvis finns det filmer som har påverkat samhället. Här följer fem exempel på filmer, både spel- och dokumentärfilmer, som på ett direkt eller indirekt vis hjälpt till att forma världen.


1. Blackfish (Gabriela Cowperthwaite, 2013)

Vi börjar med något aktuellt. Gabriela Cowperthwaites dokumentär om späckhuggarna på Seaworld öppnade sannerligen upp allmänhetens ögon vad gällde djur i fångenskap. Dokumentären följer späckhuggaren Tillikums berättelse. En som började med fångsten av den unga späckhuggaren till dess inblandning i tre Seaworld-instruktörers tragiska dödsfall.

Filmen har lett till en lagstiftning i New York som förbjuder fångenskap av späckhuggare samt att Seaworld samma månad tillkännagav att de skulle lägga ner sitt späckhuggarprogram.


2. An Inconvenient Truth (David Guggenheim, 2006)

Den kanske mest kända filmen om klimathotet vi står inför. Filmen som är baserad på Al Gores föredrag om växthuseffekten fick ett otroligt stort efterskalv och ledde bland annat till utbildandet av 1 000 aktivister som skulle föra vidare föredraget, och till en ny klimatattityd hos många av de som såg filmen.


 

Skärmbild från A Short Film About Killing (1988)

Stillbild från A Short Film About Killing (1988)

3. A Short Film About Killing (Krzysztof Kieślowski, 1988)

Kieślowskis film från 1988 handlar om en ung man som begår en rad olika våldsbrott vilket så småningom kulminerar i ett mord. Som konsekvens blir han gripen och dömd till döden.

När denna film visades inleddes en debatt i Polen om dödsstraffet. En särskild scen i filmen, i vilken då den dömde blir avrättad, lär ha påverkat beslutet att avskaffa dödsstraff.


4. Rang de Basanti (Rakeysh Omprakash Mehra, 2006)

Rang De Basanti är en film om sex unga indier som hjälper en engelsk filmskapare att göra en dokumentär om  extremistiska frihetskämpar.

Filmen blev på ett intressant vis förknippat med mordet på Jessica Lall som blev skjuten av sonen till en inflytelserik politiker. En månad efter att filmen visats blev mördaren frisläppt vilket ledde till en massiv demonstration då tusentals människor samlades vid India Gate med levande ljus, vilket var taget från en scen i långfilmen.

Sedan dess har benämningen ”RDB-effekten” tillkommit (RDB, en förkortning av filmens titel) vilket blivit synonymt med händelser där offentlig aktivism uppstått beträffande sociala frågor.


5. Repentance (Tengiz Abuladze, 1984)

Denna georgianska film av Abuladze, en veteranfilmare, handlar om en kvinna som gräver upp liket av en nyligen bortgången diktator (inspirerad av Stalin och Hitler). Det sägs att den georgianska presidenten Edvard Shevardnadze såg filmen och visade den för Gorbatjov.

Filmen var en stor succé och hjälpte etablera den politiska rörelsen Perestroika, direktöversatt till ”omstrukturering”, och som man kan argumentera för markerade slutet för kalla kriget och Sovjetunionen.

Pin It on Pinterest

Share This