Fem album med Vola Tila

av | sep 5, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

DARK SIDE OF THE MOON – PINK FLOYD (1973)

Detta albumet slutar aldrig förvåna. Här är ett album som verkligen stått ”the test of time”. Det gjordes på tidigt 70-tal och det känns som att det än i dag, 50 år senare låter fräschare än 98% av musiken som släpps idag! Det är fett. Tidlöst. Det är som att man hittar nya saker att älska med det varje gång man lyssnar på det. Ett komplett konceptalbum där text, melodi, produktion klaffar helt. Det är ett album man alltid kommer tillbaka till.

Bästa spår: Time

IN COLOUR – JAMIE XX (2015)

Jamie xx lyckas alltid skapa magi. På det här albumet håller han det väldigt minimalistisk och blandar det gamla med det nya på ett väldigt eget sätt. Alla element så som trummor, synthar, samplingar känns så noggrant utvalda med precision. Det är inspirerande. Sättet hur han i samtliga låtar ingjuter det samplade in i sitt egna musiklandskap, får dem att kännas som originella låtar.

Bästa spår: Loud Places

Nevermind – Nirvana (1991)

Det finns många olika aspekter av vad ett bra album är. Avstamp på kulturen, vad det förändrar etc. Ett album som Nevermind har precis allt, det tar en både uppåt, neråt, inåt och utåt. Nevermind är väldigt direkt och ger alltid en stor våg av energi. Den är otroligt inspirerande eftersom musiken/låtarna är så jävla bra. Den är ren i sitt uttryck. Ljudmässigt är den också ren. Bortom tid helt enkelt. Opretentiös och starkare än det mesta.

Bästa spår: Smells Like Teen Spirit/Something In The Way

Electric Warrior – T-rex (1971)

Det är svårt att inte älska Tony Visconti och T-rex. Electric Warrior är så behaglig, lekfull och bra producerad. Med åren har uppskattningen för musik som lyfter och väcker glädje växt för oss båda. Det finns absolut låtar som är ”bättre” från andra artister/band men Marc Bolan penetrerar alla låtar och skiner så starkt rakt igenom. Produktionen är fascinerande, det känns som om all energi är fördelad så balanserat. Artisteri, låtar, produktion och mix dansar verkligen med varann på den hör plattan.

Bästa Spår: Get it On

OK COMPUTER – Radiohead (1997)

Vi har fortfarande inte förstått om OK Computer har validerat någon slags sorg inom oss eller om musiken bara är så bra? Är det kanske definitionen av bra? Hur som helst så har låtarna härifrån spelats extremt många gånger sedan tonåren. Även detta album känns som att det är bortom tid. Innovationen i detta konceptuella album är makalös. Den sticker ut från mängde 90-tals-album och skiner idag lika starkt, om inte starkare.

Bästa spår: Karma Police

Pin It on Pinterest

Share This