Fem album med VERO

av | jul 21, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Nighclubbing – Grace Jones (1981)

Grace Jones är en ikon. Albumet Nightclubbing från 1981 är en euforisk smältdegel av disco, dub, reggae, post-punk, new wave och dansmusik som låter så självklart att man smäller av. Det är en av tidernas bästa skivor enligt oss, och titelspåret är en fantastisk cover av Iggy Pop. Grace Jones är ett genre-bending genius.

Bästa spår: Nightclubbing

Elastica – Elastica (1995)

Elastica bildades 1992 och släppte bara 2 album, men debuten Elastica och i synnerhet låtarna Connection och Suicide har betytt rätt mycket för oss som band. Justine Frischmann och Justin Welch bildade bandet efter att ha hoppat av Suede (!) och Elastica’s musik och musikvideos besitter en air av coolhet som är svår att ta på. New Wave/Britpop när den var som bäst.

Bästa spår: Connection

Surrender – Chemical Brothers (1999)

Surrender med Chemical Brothers är ett album som vi alla väldigt snabbt möttes i och där vi ännu snabbare hittade en självklar favorit bland de elva spåren. Det är en perfekt blandning mellan electronica och psykedelisk rock. Alla låtar på det här albumet är fantastiska, men Let Forever Be är vår favorit. Ett tips är att inte bara lyssna på låten, utan också titta på videon om ni inte gjort det innan.

Bästa spår: Let Forever Be

The Money Store – Death Grips (2012)

På Way Out West 2017, när vi vilat av oss dagen på hotellrummet föreslog Julia att vi skulle gå och se Death Grips. Ingen av oss hade hört dem förut, men vi gillade namnet och gick således bara på det. Det kändes som att vi köade i ett år utanför spelstället men vi skulle minsann in och se dödsgreppet. Vi kom till slut in och beställde öl, och det tog inte lång tid innan vi var fast i deras grepp. Vi splittrade på oss, en i mitten, en längst fram vid stängslet och en längst bak för att få uppleva dem på håll. Låtarna som orsakade mest extas i oss var de från albumet The Money Store och låten Get Got. Varje gång någon av oss sätter på det albumet tar det oss direkt tillbaks till den spelningen och den känslan. Det var det bästa giget vi såg på hela festivalen.

Bästa spår: Get Got

Blue Poles – Jack Ladder (2018)

Jack Ladder släppte i år Blue Poles, ett album som visar hur lynnig han är. Bitvis låter det som om han borde hängt med Bowie och Iggy i Berlin i slutet av 70-talet och bitvis är han 2018’s svar på Nick Cave. Han har gjort ett album där man kan vara känna nostalgi i det nya och har inte Stofil skrivet i pannan. Han blandar sina influenser vilt och det är något vi kan identifiera oss med, dessutom är han läskigt underskattad. Jack Ladder är verkligen någon vi skulle vilja samarbeta med i framtiden.

Bästa spår: Susan, se videon här.

Fotograf: Hanna Rubensson

Pin It on Pinterest

Share This