Fem album med Tussilago

av | nov 23, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Musikens Historia Del 1 & 2 – Philemon Arthur and the Dung (1992)

Det här var skivan som en gång i tiden fick Samuel och Rickard att vilja starta ett band. Det handlade nog mest om att vi fick upp ögonen för att allt är tillåtet inom konst och det gav oss också en första lektion i hur bra det är att larva sig och hur viktigt det är med humor när man jammar tillsammans.

Bästa spår: Djurvisa för barn

 A Storm in Heaven – The Verve (1993)

Den ultimata drömrockskivan. Vi upptäckte det här ungefär samtidigt som Philemon Arthur och på den tiden kändes deras magiska, mjuka och drömska ljudbild helt ouppnåelig. På något undermedvetet plan har den här skivan format väldigt mycket av Tussilagos sound. Dynamiken på den här skivan är också något vi eftersträvat och vi använder den fortfarande som referens, 15 år senare.

Bästa spår: Beautiful Mind

Ta det lugnt – Dungen (2004)

När Tussilago bildades på riktigt i samband med att Pierre började spela bas i Samuels, Rickards och Zacharias band så var ”Ta det lugnt” den gemensamma nämnaren. Vi kommer alla från ganska olika musikaliska bakgrunder men den här skivan enade oss. Det fascinerade oss att en skiva som var inspelad på 2000-talet kunde låta så gammalt men ändå med något helt unikt i sin ljudbild. Reines valgitarr myntades redan då och ett par år senare fick vi ynnesten att spela in den på en av våra egna låtar, You Make Me Cry.

Bästa spår: Du e för fin för mig

Deutsche elektronische Musik – Experimental German Rock and Electronic Musik – 2010

Pierre fick den här skivan av Zilverzurfaren, vår före detta trummis pappa. Vi hade aldrig ens hört talas om krautrock och här blev vi helt plötsligt introducerade till band som Neu!, Can, Harmonia, Tangerine Dream och Faust. Vi blev smått besatta av monotonin och det nästan maskinella trummandet. Ett tag testade vi att spela ”motorik”-beatet till i princip allt vi skrev.

Bästa spår: Hallogallo av Neu!

Spirit of Eden – Talk Talk (1988)

Efter att ha lyssnat på en hel del tät och svulstigt producerad musik möttes alla i bandet runt den här skivan, ungefär samtidigt som vi började spela in plattan Sense of Me. Den har en sån där dynamik som vi ofta eftersträvar, med lugna partier som sömlöst går över i crescendon och den är så otroligt smakfullt och avskalat producerad. Samtidigt är den så fantastiskt vacker och skör. Legenden bakom hur skivan kom till fascinerade nästan lika mycket som musiken.

Bästa spår: I Believe In You

Fotograf:
Freshteh Piltan

Pin It on Pinterest

Share This