Fem album med Tungorna

av | jan 6, 2018 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Donuts – J Dilla (2006)

Lekfull perfektion. Låter nästan nonchalant och lite slumpmässigt men med en minutiös precision, timing och detaljrikedom som svänger sjukt och levereras med en fet pondus. Funnits många både före och efter som briljerar med samplingar och beats på liknande sätt, men Dilla gör det lite bättre helt enkelt.

Bästa låt: Lightworks

There is love in you – Four Tet (2010)

Finns ingen som kan kombinera musik för både kroppen och sinnet som Four Tet. Meditation och svettigt dansgolv i ett. En grym produktion med en perfekt kombination mellan monotoni och ständig förändring i ett förföriskt ljudlandskap.

Bästa låt: She just likes to fight

Violator – Depeche Mode (1990)

Sångare i läderbrallor och en låtskrivare som vill göra blues filtrerat genom mörker, syntar och Alan Wilder ger förra århundradets bästa elektroniska skiva vare sig man vill eller inte. Men oftast vill jag.

Bästa låt: Halo

LP1 – FKA twigs (2014)

I grund är det en bunt fina ballader, men som bryts isär och byggs upp till något annat. En ständig dekonstruktion där allt förvrids och förvanskas, och mitt i allt detta en magisk röst som lyckas låta både sockersöt och illvillig på samma gång.

Bästa låt: Pendulum

Seventeen Seconds – The Cure (1980)

Melodierna, arrangemang, produktionen, sången – allt harmonierar till en överordnad känsla. På ett sätt magnifikt dyster och dämpad, men ändå på nåt sätt ljus och hoppfull. Distanserad men oerhört nära, storslagen men extremt minimalistisk, abstrakt men ändå märkligt konkret. Är också extra svag för en trummis som låtsas vara trummaskin.

Bästa låt: Seventeen seconds

Pin It on Pinterest

Share This