Fem album med Tiny Ruins

av | mar 16, 2019 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Desire – Bob Dylan (1976)

Detta är ett album som min pappa spelade när jag var tonåring. Jag började att lyssna på Dylan väldigt mycket under den senare delen av mina tonår men albumet Desire har alltid haft en speciell plats hos mig. Jag tror att det kan bero på både trummorna och violinen, de skapar en speciell sårbar atmosfär. Jag har alltid dragits till texterna på det albumet och det är hans bästa album.

Bästa spår: Isis

Pink Moon – Nick Drake (1972)

En kompis gjorde ett mixtape till mig när jag var i mina sena tonår, då var låten Which Will med. Från och med då lyssnade jag på vad jag än kunde få tag på av Nick Drake, vare sig det var kassett, cds eller mp3s. Jag blev kär i en person och till en viss del berodde det på att den personen hade alla Nick Drakes album på cd. På ett sorgset men storslaget sätt har hans musik alltid talat till mig. Jag lyssnade ofta på honom under mornarna i Wellington när jag var student. Jag tror att hans gitarrtoner har haft effekt på hur jag spelar i dag.

Bästa låt: Which Will

Here Comes the Sun & Other Great Hits – Nina Simone (1971)

Det här vad en cd som min mamma köpte, jag tror att jag var 14 eller 15 år. Ninas röst, frasering och arrangemangen var som en uppenbarelse för mig. Jag var fast från första stund och jag tror inte att jag kommer att lessna på henne, jag spelar fortfarande hennes album varje dag. Jag vet inte hur det har influerat mig rent musikaliskt men hennes speciellt hennes covers har alltid fått mig att tro att hon har speciella krafter när det gäller att genomsyra varje ord och uttryck med mening.

Bästa spår: Everyone’s Gone to the Moon

Sometimes I Wish We Were An Eagle – Bill Callahan (2009)

Jag beundrar musiken som Bill Callanhan gjorde när han fortfarande var Smog och när detta album kom ut kändes det som att han talang kulminerade. Jag lyssnade mycket på albumet när jag skrev mitt första album. Många vandrar ensam till den här musiken. Jag tror att jag har lärt mig väldigt mycket om att hitta de rätta ögonblicken för vissa instrument, även om det inte är något som en lär sig lätt utan får träna på under en lång period. Men jag har alltid beundrat hans arrangemang och texter väldigt mycket och det kommer jag att fortsätta göra.

Bästa spår: Eid Ma Clack Shaw

The White Album – The Beatles (1968)

Jag brukade lyssna på det här albumet när jag var liten. Jag och min bror brukade lyssna på dubbel-cdn (som var en av mina föräldrars första) väldigt högt och springa som galna runt vardagsrummet, studsa och balansera på soffor och bord, vanligtvis helt nakna. Min mamma brukade ofta stryka kläder i bakgrunden. Det var bara ren glädje i melodierna, modiga arrangemang och ganska galna texter. Men även några av de mest sorgsna låtarna. Albumet är fortfarande ett album som påminner mig om min barndom, livet, attityd i låtar och deras melankoliska glädje.

Bästa spår: Julia

Fotograf: Si Moore

Pin It on Pinterest

Share This