Fem album med The Holy

av | sep 30, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

1977 – Peter Gabriel (1977)

Eetu: – Alla Peter’s soloalbum har påverkat mig mycket och det är verkligen svårt att välja ett album över ett annat. På den här skivan visste han inte riktigt vad han skulle göra efter att ha lämnat Genesis och istället hade han stort förtroende för sin producent Bob Ezrin. Som är 70-talets mästare på konceptuella album som Pink Floyds The Wall och Alice Coopers Billion Dollar Babies. Senare har Peter kritiserat albumet som överproducerat men låtar som Solsbury Hill, Humdrum & Here Comes The Flood är så starka, vackra och modiga. LP-omslaget är också en av mina favoriter, designad av den legendariska Hipgnosis grundaren Storm Thorgeson och det är faktiskt hans privata bil på den.

Bästa spår: Here Comes The Flood

Tago Mago – CAN (1971)

Mikko: – Effekten av krautrock på min egen musikaliska tillväxt har varit väldigt betydande. CAN’s album Tago Mago har verkligen lämnat spår i mig. Jaki Liebezeits matematiska och fullständigt unika uttryck gjorde ett stort intryck hos den unga trummisen när jag för första gången la mina händer på den här plattan. Även fast skivan Ege Bamyazi kanske är mitt mest lyssnade album av CAN så var det Tago Mago som introducerade mig. Albumets öppenhet och hypnotiska tolkning har inspirerat mig under skapandet av vårt debutalbum och det tror jag att du kan höra i vår musikaliska estetik.

Bästa spår: Mushroom

Silence Yourself – Savages (2013)

Laura: – Sommaren 2016 satt jag och vår trummis Eero i vardagsrummet och tittade på Savages Live på KEKP på Youtube. Jag kanske var lite sen till festen, eftersom Silence Yourself hade släppts redan 2013 och Adore Life tidigare samma år, men inget band som Savages har haft en sådan djup effekt. Jag kände mig elektrifierad. Silence Yourself (och Adore Life, i lika stor grad) representerar allt som jag dras mot inom musiken – ljudet, texterna, estetiken – hur det känns att vara i ett band. Ayse Hassan är också en galen basist. Savages spelade på Flow Festival det året och missade det för jag var pank och inte hade råd med biljetten. Jag är fortfarande förkrossad över det.

Bästa spår: Marshal Dear

And the Glass Handed Kites – Mew (2005)

Pyry: – Snow Bridage var den första låten som jag hörde från Mew’s album Frengers (2003) och jag blev helt tagen. Inte långt där efter släppte de And the Glass Handed Kites som gjorde en slags evig inverkar på musikaliska karriär. Den emotionella skalan i albumet är perfekt från början på Circuitry of the Wolf till de sista meningarna som sångaren Jonas sjunger på Louise Louisa. Detta album har gett mig något att hålla fast vid i 14 år nu och det blir aldrig gammalt. Jag såg Mew när de kom till Kulttuuritalo, Helsinfors strax efter de släppte albumet och det är fortfarande en av de bästa konserterna jag sett. Felfria låtar kombinerat med bandets unika visuella och ljussättning gjorde mig så taget att jag satt kvar på min plats i en timme efter att konserten var avslutad.

Bästa spår: Louise Louisa

Joensuu 1685 – Joensuu 1685 (2008)

Eero: – Jag fick den här skivan i 18-års present av Eetu och min vän Ainari. Albumet var ganska nytt och jag hade inte hört bandet tidigare. Killarna var säkra på att jag skulle gilla skivan och ja det stämde verkligen. Albumet förändrade min värld. Jag älskar hur gamla rocklåtar är målande med ljud, eko, förvrängning och Mikko Joensuus vackra röst. Albumet producerades också av den stora Asko Keränen från bandet 22-pistepirrko. Jag fick aldrig chansen att se bandet på den tiden, men för några veckor sedan spelade de två konserter som var deras försa på åtta år. Jag gick på dem båda.

Bästa spår: Nothingness

 

Pin It on Pinterest

Share This