Fem album med Teodor Wolgers

av | jul 18, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Ólafur Arnalds – Living Room Songs (2011)

En fantastisk kompositör som är en av de stora inspirationerna för mig. Sättet som denna skiva är skriven på, som en helhet, och hur den klassiska musiken möter popen genom trummor och stråkar är fantastiskt. Jag känner mig som en kompositör i popkostym då jag är verksam som producent inom den kommersiella musikbranchen. Kombinationen som Ólafur har mellan dessa två världar slår an i mig. Min kommande musik som släpps redan i höst är inspirerad mycket av Ólafur.

Bästa spår: Near Light

Miles Davis – Kind of Blue (1959)

Detta är kanske jazzhistoriens viktigaste platta och så även för mig, då mycket av mina tidiga musikaliska intryck kommer från mina år av jazzstudier. Det modala soundet som föddes med denna platta är anspråkslöst, luftigt och nostalgiskt. Musikerna spelar på ett sådant sätt som gör att musikens riktning känns intuitiv och självklar, som om musiken redan finns ute i luften, redo för att plockas ner. De spelar det de hör och känner, vilket alltid har varit mitt mål med att skapa musik.

Bästa spår: Blue in Green

Joep Beving – Prehension (2017)

Joep Beving är en fantastisk kompositör och pianist, en modern Chopin. Han kan skriva både simpel musik med väldigt mycket emotionellt innehåll och även svår musik med mer enkelt emotionellt innehåll. Något jag ser upp till och eftersträvar.

Bästa spår: Ab Ovo

Brad Mehldau – Songs: The Art of the Trio, Volume Three (1998)

Jag har genom åren alltid kommit tillbaka till denna platta. Brad Mehldau är min favoritpianist inom den specifika jazz-genren som han rör sig. Jag fullständigt älskar hans lyriska, expressiva och smakfulla sätt att spela. Hans tolkning av Radioheads Exit Music är nog en av mina mest lyssnade låtar någonsin. Den låten var en inspiration till mitt eget stycke lament som blev det stycke som tog mitt eget sound i rätt riktning.

Bästa spår: Exit Music – For a Film

H.E.R. – H.E.R. (2015)

När jag inte skriver musik till mitt eget projekt jobbar jag som producent, och en av mina stilikoner när jag gör annan musik är H.E.R. som jag upptäckte med hennes självbetitlade debutalbum. Hon har en tydlighet i sitt berättande och frasering, och dessutom ett artisteri som andas autenticitet.

Bästa spår: Focus

Fotograf:
Kiefer Lee

Pin It on Pinterest

Share This