Fem album med Suvi

av | Dec 22, 2018 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

THE KICK INSIDE – KATE BUSH (1978)

– Jag plockade upp ett album av Kate Bush mest för att jag kände igen namnet på artisten. På den här tiden lånade jag mycket plattor på biblioteket och hittade ny musik på det viset. Lyssnade mycket på The Kick Inside och läste Kate Bush biografi ungefär vid samma period som jag började skriva musik själv.

Bästa spår: Wuthering Heights är en så mäktig pop-klassiker. En låtskrivar-vän frågade mig nyss vad jag skulle önska att jag hade skrivit om jag var tvungen att välja en låt. Det första som poppade upp var Wuthering Heights.

MAMA’S GUN – ERYKAH BADU (2000)

– Oj, vad jag blev kär i Erykah Badu en gång i tiden och det har hållit i sig och vuxit. Hela neo soul grejen är nog väldigt betydelsefull för mig och min musik. Hon är mäktig på alla möjliga sätt som artist och människa. Egentligen är mina favvo-låtar med Erykah Badu från andra album – t ex Appletree och The Healer – men det här var plattan som jag hittade till först…

Bästa spår: Kiss Me On My Neck är fin och suggestiv och tung. Men det var svårt att välja mellan den och Didn’t Cha Know.

DARK SIDE OF THE MOON – Pink Floyd (1973)

– Alltså ja den här plattan är ju helt sinnessjuk. Proddarna känns fortfarande as-feta och allt håller liksom. Att det hela är blir en resa eller historia där låtar finns med i ett väv är något som jag beundrar verkligen.

Bästa spår: Time får det bli. Här är det inte lika relevant att foka på spår.

NEVERMIND – Nirvana (1991)

– Jag älskade Nirvana när jag var liten och det kändes lite farligt, typ som att ”det här borde jag inte gilla”. När jag hörde och verkligen lyssnade på Smells Like Teen Spirit för första gången var jag kanske 7 eller 8 år gammal. Kommer ihåg det så tydligt att sångaren verkade må riktigt dåligt och ha fett med ångest och det kändes helt underbart på nåt konstigt sätt…

Bästa spår: Come As You Are har jag nog lyssnat mest på.

MOTHERSHIP – LED ZEPPELIN (2007)

Nu svär jag nog i kyrkan – en samlingsplatta liksom. Skulle vilja säga Physical Graffiti elller nåt coolare. Men jag upptäckte Mothership av en slump i nån skivaffärshylla länge länge sen och kände igen massa spår, så jag köpte den. Det är mycket av hitsen som finns med där och Led Zeppelin är ett utav mina keepers – kan lyssna på Zeppelin när som helst – och det är mycket tack vare denna skiva. Extremt sensuell musik enligt mig.

Bästa spår: Kashmir är helt magisk. Fortfarande.

Fotograf: Roy Rossovich
Styling: Isabel Ztirl

Pin It on Pinterest

Share This