Fem album med Strandels

av | jan 11, 2020 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Rumors – Fleetwood Mac (1977)

Ett tidlöst album som vi aldrig nånsin kommer tröttna på. På vårt landställe har vi en gammal hederlig skivspelare och den skivan får sitta i nästan jämnt, i flera år har den gått varm hemma hos oss och plockas sällan ut. Vilket ju är ett tecken på att vi aldrig tröttnar. Det är förmodligen därför vi influeras så mycket av Fleetwood mac i vårt egna låtskriveri, deras låtar ligger hela tiden i bakhuvudet och pulserar.

Bästa spår: The chain

Long gone before daylight – The Cardigans (2003)

Lite samma känsla som med ovan album är det med detta. Nina Persson har precis som Stevie Nicks en röst som aldrig går ur tiden. Så harmonisk, personlig och med så mycket känsla. Detta albumet har den perfekt mixen av briljanta texter, makalöst vackra melodier och organiska liveinstrument. Precis som vi kan vara avundsjuka på Fleetwood Macs banduppsättning är vi på The Cardigans. Ett gäng musikaliska genier i ett och samma band.

Bästa spår: Live and learn

Stranger in the alps – Phoebe Bridgers (2017)

Detta albumet hittade Tova ganska så nyligen trots att det släpptes för ett tag sedan, och är nu helt hooked. Phoebes röst och texter är bland det härligaste som finns att lyssna på. Mixen i det lite punkiga, mjuka, ärliga och organiska gör att albumet fungerar i alla rum. Ett tips är att se hennes livesframträdanden på youtube, hon är magisk.

Bästa spår: Motion sickness

Golden Hour – Kacey Musgraves (2018)

Rakt igenom ett genialiskt album. Vi har varit stora Kacey fans ett bra tag innan Golden Hour kom ut men efter det så var det givet. Årtiondets. Bästa. Album. Vi har fått otroligt mycket inspiration från Kacey tidigare men ännu mer nu när detta finns.

Bästa spår: Vi är väldigt oense här på grund av att alla är bra men Love is a wild thing är så fin.

Sixto Rodriguez – Cold Fact (1970)

Vet inte vad vi gillar mest, själva albumet eller minnena vi har knytna till musiken. Första gången jag (Sixten) hörde Crucify your mind så blev jag just det. Helt korsfäst i mina egna tankar. Fick en vision om att såhär självklar ska vår musik också vara. Lättare sagt än gjort…
Ett helt unikt album där tonerna i hans röst, till melodierna från den rustika, nästan ihoplimmade, imperfekta gitarren ger dig en Out of body-experience när du hör den. Till och med den femhundrade gången.

Bästa spår: Crucify your Mind

Pin It on Pinterest

Share This