Fem album med Snake

av | feb 15, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Att som band komma på 5 album som vi alla inspirerats av var en fin utmaning. Men vi kom i alla fall fram till två gemensamma album sedan fick vi välja varsitt.

Pussy Whipped – Bikini Kill (1993)

Alla: Skivan är en ren och skär fullträff. Inget annat band har levererat samma brutala sanning på samma brutala sätt. Vi har vrålat, fajtat, svurit och älskat till skivan allt sedan den släpptes som en bomb och orsakade feministiska svallvågor över hela musikvärlden. Vågor som märks av och behövs än idag. VIVA BIKINI KILL!

Live Through This – Hole (1994)

Alla: 90-talet bjöd på MTV och ZTV där vi stirrade oss blinda på alla nya och coola band som dök upp i hitparaderna. Men Holes musik var inte bara cool, den var gripande, rivande och peppande på samma gång. Courtney sjöng sig raka vägen in i benmärgen på en. Plattan är gjord av 24 karats 90-tals guld med andra ord, plus att Violet är kanske en av tidernas bästa låtar.

Germfree Adolescents – Xray-Spex (1978)

Mia: Med så starkt lysande stjärnor som Poly Styrene och Lora Logic går X-ray Spex’s debutalbum inte obemärkt förbi! Kaxig sång möter kaxig saxofon, möter kaxig attityd i textrader som “I am a poseur and I don’t care”. Ett recept för en historisk punksuccé! Identity är nog det bästa spåret på skivan, om en nu måste välja ett endaste av alla favoriter.

Nevermind – Nirvana (1991)

Tess: Vi älskar mer eller mindre alla Nirvanas skivor, så jättesvårt att välja EN skiva och EN låt. Men Smells like teen spirit från Nevermind. För att det är en jäkla smash-hit! Låttiteln uppstod när de rebelliska feministerna Cobain och Kathleen Hanna festade till det en kväll. De gick till ett nyöppnat religiöst center där Cobain sprejade “God is gay” på väggen. Kvällen slutade sedan med att Hanna sprejade “Kurt smells like teen spirit” hemma i Kurts lägenhet. Efter godkännande från Hanna fick Kurt använda texten till en låt. Det blev en hit. Nirvana vågade ifrågasätta sexistiska killband, lyfta viktiga grejer som homofobi. Nirvana var ett feministiskt killband på 90-talet. De var inspirerande på många sätt.

Last Splash – The Breeders (1993)

Frankie: Pepp, pepp, pepp, pepp, pepp, osv, mm. etc.. Jag menar, vem blir inte omedelbart lyriskt nostalgisk av det blippande modemet i introt till Cannonball? Låten som sedan utbryter i total mega-headbang-dans-röj pga den kaxiga basgången, sången, texten och ettriga gitarren?Vi behöver inte Pitchfork för att konstatera att det är en av 90-talets bästa plattor. ”Check, check, check” på den, helt enkelt.

Pin It on Pinterest

Share This