Fem album med Saga Back

av | feb 16, 2019 | Artiklar, Fem album med, Framsida Startslider

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Droppar av solregn – Ted Gärdestad (2001)

Detta är det första album jag minns att jag hade på CD-skiva. Var åtta år och lyssnade om och om igen tills jag kunde alla texter och skivan hackade av alla repor. Var av någon anledning helt säker på att han hette Karriedestad, inte Ted Gärdestad, och jag blev arg så fort någon sa något annat.

Bästa låt: 8-åriga Saga hade sagt Eiffeltornet men nu skulle jag säga Jag vill ha en egen måne.

Best of Bowie – David Bowie (2002)

Ett sånt ”bilalbum” som jag lyssnat på sen jag var liten och fortfarande gör när jag åker bil. När jag var liten översatte pappa låttexterna åt mig och Space Oddity blev min första absoluta favoritlåt. Jag fascineras av hur bra Bowie är på att berätta historier genom sina låtar och hur otroligt bra han komponerade musiken.

Bästa låt: Space Oddity

Back to Black (Deluxe Edition) – Amy Winehouse (2006)

När jag lyssnar på albumet känns det som om hon levt mycket längre än vad jag gjort, även om det bara skiljer två år mellan mig och Amy, som var 23 när hon släppte plattan. Deluxe Edition innehåller live versionen av Valerie, som jag skulle säga är en av hennes bästa låtar. Många av låtarna på plattan handlar om kärlek och jag kan ibland vara lite skeptisk till just det ämnet med rädsla för att det ska bli banalt, men låtarna är aldrig ens nära att låta klyschiga, något som få artister lyckas med.

Bästa låt: Valerie – Live at BBC Radio 1 Live Lounge

25 – Adele (2015)

Ahhhh, jag älskar Adele. Sättet hon skriver på, dynamiken i låtarna, hennes röst. Detta är definitivt hennes bästa album. Det är sorgset men också otroligt kraftfullt. Jag tycker att man kan höra att hon skriver majoriteten av texterna själv, det finns något verkligt genuint i låtarna som är svårt att uppnå genom writingsessions med tiotals andra musiker. 25 är ett sådant album jag hoppas att en dag kunna släppa.

Bästa låt: When We Were Young

Far – Regina Spektor (2009)

Ett album som jag alltid kommer lyssna på. Det innehåller så fruktansvärt vackra texter, om ämnen som ingen annan lyckas röra på samma sätt som Regina Spektor. Jag vet ingen annan som lyckas skriva en hel låt om en upphittad plånbok så väl som hon skrivit Wallet, eller beskriva en relation så vackert som i Two Birds.

Bästa låt: Eet

Fotograf:
Linnea Romeling

Pin It on Pinterest

Share This