Fem album med Sabine Women

av | Okt 14, 2017 | Artiklar, Fem album med

Fotograf: Nora Cederin

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Lulu – Lou Reed & Metallica (2011)

Jonatan: – Det sägs att konstnären bara återupprepar sig själv, att författaren bara skriver samma bok om och om igen och kommer lite närmre det den vill berätta för varje försök. På sitt mest provocerande verk Lulu, eller Lou Lou, kommer mästaren som närmst essensen av alla känslor han alltid satt ord på; frustration. Allt jag kan göra är att buga, och tacka för musiken.

Bästa spår: Junior Dad

På Nordpolen – Nordpolen (2008)

Zackarias: – Det var min ex-partner som introducerade mig till det här albumet. Jag kände mig orättvis som under förhållandets gång aldrig gav det en ärlig chans. Pelle hade jag hört talas om, på samma sätt som många andra, som killen som haft en helt underbar Nyhetsmorgon-intervju men djupare än så orkade jag inte dyka. Det var först då vi gjorde slut som jag upptäckte Pelles helt otroliga texter om kärlek, sorg och självmordslängtan. Falsksång och popslingor har förgyllt många av mina nätter med förtvivlad gråtdans. Skivan blev min räddning under den sorgsna perioden jag hade efter breakupen och ligger fortfarande kvar i min iPod-rotation.

Bästa spår: En meter under marken

Treasure – Cocteau Twins (1984)

Jonatan: – Jag köpte den här skivan på CD första gången jag var i Kalifornien, vi åkte runt i en hyrbil och besökte bland annat ett hemligt kontor i Silicon Valley där vi fick skriva på massa papper om tystnadsplikt. Den drömska musiken kändes då som raka motsatsen till den torra öknen som omgav oss. Som en hägring. Å andra sidan känns det mesta som är bra här i livet som en hägring.

Bästa spår: Lorelei

Third – Portishead (2008)

Zackarias: – I högstadiet var jag fullständigt besatt av Portisheads två första plattor. Min kompis Indra och jag satt en dag i hans mammas bil och var med om en bilkrock. Hon drog därifrån för att tjafsa med den andra bilisten och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra, så vi drog till en skivbutik i närheten. Där hittade jag en vinyl med Portisheads Third.  Jag hade varken hört skivan eller köpt en vinyl förut, men kände att det var dags. Jag kom hem med vinylen och lyssnade med ett par hörlurar på min styvfars spelare och blev direkt slagen av hur hårt, rått och ärligt hela soundet på plattan lät. De tidigare två skivorna skulle jag idag kalla ganska outdated trip hop-skivor, men den här var som något helt annat: kraut, noise, ukulele och doo-wop drev genom en mörk, sorglig och framför allt sylvass platta med röd tråd från början till slut. Mina öron ville blöda första gången jag hörde We Carry On men ärligt talat njöt av hur underbar hela upplevelsen var; blodet som rann från mina spräckta trumhinnor bar på en känsla av mening och tillfredställelse.

Bästa spår: We Carry On

Slanted and Enchanted – Pavement (1992)

Jonatan: – Eftersom Summer Babe är den bästa låten genom tiderna.

Bästa spår: Summer Babe

Fotograf: Nora Cederin

Pin It on Pinterest

Share This