Fem album med RO-E

av | apr 21, 2018 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

R PLUS SEVEN – Oneohtrix Point Never (2013) 

Oneohtrix utvidgade begreppet av vad en låt eller ett album kunde vara för mig. R Plus Seven är en härlig resa, full av oförutsägbarhet och plotvridningar. He She känns som en chattig picknick i djungeln under en solig eftermiddag.

Bästa spår: He She

THE SNAKE – Wildbirds & Peacedrums (2008) 

Effektiva trummor och briljant låtskrivande. Mariam kan vara den bästa levande svenska sångerskan. Deras låtskrivande har aldrig varit så glatt och rörande som i deras första två album. Deras låtar har varit en del av min egen låtskrivarutbildning. “Window, The Ones That Should Save Me Get Me Down, I Can´t Tell In His Eyes, There Is No Light, Chain of Steel, Liar Lion…”. Det är verkligen svårt att bara välja en låt som bästa spår, men Places är ganska groovy.

Bästa spår: Places

BECAUSE IM WORTH IT – Inga Copeland (2014) 

Ingas olika projekt och pseudonymförändringar är ibland svåra att följa (Hype Williams, Lolina, Copeland). Jag älskar ljudet av hennes röst och hon får mig att vilja dansa. Låten Smitten, som släpptes för att promota hennes debutalbum som soloartist, finns inte med på albumet, men det är min favorit ”song-to-get-pumped-to” och Advice to young girls är ett bedårande rättfärdigande av systraskapet. Den ger mig nostalgi över ett ungdomsliv jag inte levde.

Bästa spår: Advice to young girls 

UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer´s Original Motion Picture Soundtrack) – Mica Levi  (2014)

Den här filmen har påverkat mig djupt, jag tillbringade följande månader med att ge bort DVD-skivor till alla mina bästa vänner och konstnärliga medarbetare. Jag kunde skriva länge om själva filmen (estetiken, filmningsvalet, berättelsen, den ikoniska Scarlett). Men jag tror att alla som är involverade i projektet kan hålla med om att Mica Levis musik är väsentligt för det hela. Hon var 26 år och det var hennes första jobb inom film. Hennes blandning av syntetiska och verkliga ljud var ett av verken att driva gränserna i filmmusik.

Bästa spår: Lipstick to Void (om du inte har tålamod hoppa till 5:30, men snälla gör det inte)

I DON´T LIKE SHIT I DON´T GO OUTSIDE – Earl Sweatshirt (2016)

Jag har varit besatt av att hitta till en hiphopproducent sedan Kanye’s Power, och Earl var den första som fick mig att sitta och lyssna på ett helt hip hop album. Jag tycker att titeln och hela känslan är mycket relaterbara. Och Grief, har jag lyssnat på en miljon gånger, dess produktion känns som en vaggvisa till mig, jag önskar att det var min egen!

Bästa spår: Grief

Pin It on Pinterest

Share This