Fem album med Raketklubben

av | jun 13, 2020 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Markusevangeliet – Markus Krunegård (2008)

Börjar med Markusevangeliet eftersom det är mitt go to-album. Det enda som jämt är på offline mode i telefonen, alltid redo att lyssnas på om internet eller världen går under. Denna platta var från början tänkt att bli Krunegårds enda, och det hörs på albumets avsaknad av ängslighet. Den spretar och svävar ut men lämnar en ändå inte utan ett par stadiga jävla bangers. Den här LP:n är också det första jag ser varje gång jag kliver in i min lägenhet eftersom den har en hedersplats ovanför spegeln i hallen.

Nästan alla låtar på denna skiva har haft en särskild plats i mitt hjärta. Men om jag inte tillåter mig göra det uppenbara valet Jag är en vampyr, så får det bli Det är ett idogt jobb att driva ungdomen ut ur sin kropp. Texten är lika matig som titeln – en riktigt låt-novell, älskar!

Säkert! – Säkert! (2010)

På tal om låt-noveller så vill jag raskt gå vidare till drottningen av dessa, Annika Norlin. Min kursledare introducerade mig för Annika Norlins musik när jag gick på Biskops Arnö och det kändes som att, musikaliskt, komma hem. När jag tog mina dagliga promenader, det enda man kan göra på folkis förutom att skriva och försöka lära sig snusa, så var Norlins små berättelser mysiga att gå och dagdrömma till.

Bästa promenadlåten är Mitt Kvarter. Låten handlar om att stalka ett ex man inte kan släppa och Annika sjunger Har en ELLE i min väska så att det ska se ut, som att jag sitter och tar det lugnt, bara. Inte går patrull som förut. Jag förstod inte den meningen och trodde i flera att hon sjöng ELD istället för ELLE. Testa att byta ut det, då fattar man ingenting – No comprendo!

Scandinavian Pain – Ji Nilsson (2017)

Ji Nilsson är otrolig. Jag har läst att hon inspireras av Disney och 90-tals RnB. Allt hon gör är liksom svängigt men ändå mjukt och lent som en sommarbris. Så smakfulla produktioner och smarta texter. Det är sexigt, lesbiskt och fantastiskt. Horoscope får mig att vilja prodda mer och Worth It är nog min mest lyssnade från denna platta.

Personer – Mattias Alkberg (2015)

Mattias Alkberg är en sån jävla konstnär och varje gång det kommer en ny skiva så har man ingen aning om hur det ska låta. Som artist med musiken som inkomst är det modigt att göra så. Plattorna är inte för att pleasa lyssnarna, utan ett ständigt utforskande. Den här plattan fick mig att inse hur ledsamt det låter med autotune och inspirerade mig att använda effekten i ett helt annat ljudlandskap än förväntat. Vi har börjat använda oss en del av effektpedal när vi kör avskalade livetset med Raketklubben, det blir ett spännande sound.

Bästa låten på plattan är Tjugonde. Jag såg videon och blev helt tagen. Skådespelerskan Ann Petrén sitter i ett kök och bara agerar till låten. Bilden är svartvit och videon är så fin och rörande i all sin enkelhet. Tårarna bara rann. SE DEN.

Miami Memory – Alex Cameron (2019)

Alex Cameron är min senaste besatthet. Hans två tidigare plattor är skrivna utifrån olika alter egon. I hans första platta går han in i rollen av en misslyckad entertainer och i uppföljaren gestaltas destruktiv manlighet i form av en persona som bedrar sin fru och chattar med minderåriga tjejer på nätterna. Jag gillar verkligen hans konstnärliga grepp i dessa plattor men samtidigt är jag en sucker för det personliga. I Miami Memory får jag som lyssnare komma milakliv närmare, vad som verkar vara, en mer privat Alex Cameron. Tilltalet känns stundtals intimt och nära, för att sedan vandra runt på gränsen mot hans tidigare alter ego. I det gränslandet kan han både provocera bakom en karaktär och närma sig sina egna känslor och faktiska liv. Snyggt, smart och oemotståndligt.

Alla låtar på skivan är bäst, men jag vill tipsa om att kolla på videon till låten Miami Memory. Där spelar Cameron mot sin fru Jemima Kirke (skådisen som är den coolaste av vännerna i serien Girls), se den och dö couple goals-döden.

Pin It on Pinterest

Share This