Fem album med Raindear

av | jun 15, 2019 | Artiklar, Fem album med, Läsvärt

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Hounds of love – Kate Bush (1985)

Jag älskar Kate Bush. Hon är en av mina största inspirationer musikaliskt. Hounds of Love är inte den skivan som nödvändigtvis har den starkaste låten hon någonsin gjort men det är skivan som har flest starka låtar samlade på en och samma skiva och den känns bara så otroligt självklar. Älskar Jig of Life, den får mig att hamna i trans och vilja dansa hela natten. Men min favoritlåt är nog ändå The Big Sky – älskar hur vissa av fraserna i den helt enkelt är perfekta popmelodier. Samma gäller Hounds of Love och Cloudbusting – briljant pop, före sin tid.

Bästa spår: The Big Sky

In Rainbows – Radiohead (2007)

Detta är mitt absoluta favoritalbum av Radiohead. Ljudbilderna är så komplexa och magiska. Den kom till mig i en tid i livet när jag inte hade hört något liknande förr. Det är nog ett av de album jag lyssnat flest gånger på i sin helhet. Jag har också fått med min svårflörtade familj i frälsningskören. Älskar detta album in i döden.

Bästa spår: All I Need

Kingdoms In Colour – Maribou State (2018)

En av mina senare upptäckter är Maribou State. De pratar mitt språk. De kör med den typ av sagolika och world music-influerade melodier som jag totaldyrkar. Detta album har en perfekt balans mellan lekfullhet och moderna trendiga proddknep. Man blir tagen på en resa från sekund ett.

Bästa spår: Beginner’s Luck

Machine dreams – Little Dragon (2009)

Detta album var väldigt avgörande för mig och min utveckling med Raindear. Det fick mig att inse att man kan göra synthpop på ett sätt jag inte fattat att man kunde innan. Det inspirerade mig till att börja producera musik och jag är Little Dragon för evigt tacksam för detta. Låtarna Feather och Fortune är episka men måste ändå säga att introspåret A New är ett av de bästa introspår jag nånsin hört. Helt rätt att lägga en sån låt först, den är så kaxig och vacker och otrolig. Massa snygg synth-textur från alla håll och kanter. LOVE

Bästa spår: A New

Robyn Is Here – Robyn (1995)

Detta var den första skivan jag nånsin ägde och jag lyssnade bokstavligt talat sönder den. Den blev så repig att den inte gick att lyssna på efter ett tag. Jag var 7 år och älskade Robyn. Det var vid denna tiden väldigt viktigt att ha en idol och Robyn var min utvalda. Jag klippte mitt hår som henne och köpte likadan jacka och mimade till hennes låtar på småstjärnorna i skolan. På den tiden tyckte jag att Do you really want me var bästa spåret men numera måste jag säga att Show Me Love är min favorit. Den ger mig flashbacks till Fucking Åmål som för övrigt är är en av de bästa svenska filmerna.

Bästa spår: Show Me Love

Fotograf: Kitty Lingmerth

Pin It on Pinterest

Share This