Fem album med Pontus de Wolfe

av | mar 9, 2019 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

The Immaculate Collection – Madonna (1990)

Att välja ett samlingsalbum är väl egentligen fusk, men det struntar jag i – för oss födda på 80-talet var den här plattan lika relevant (om inte mer) som vilken annan Madonna-skiva som helst. Dessutom var den typ en guide till hur kärlek och sex funkade ur det kvinnliga perspektivet. Känns som den har varit med på 100 förfester, för den har precis alla moods man behöver när man är med vänner. Det här var från tiden när Madonna alltid låg på topp, och låtar som Live to tell, Vogue och Justify My Love golvar mig än idag.

Bästa spår: Live to tell

Futuresex/Lovesounds – Justin Timberlake (2006)

Runt tiden då den här skivan släpptes, 2006, när mainstream- och populärmusik i mina öron lät så jävla jävla vidrigt, var det en helt surrealistisk upplevelse när Justin bröt igenom alltihop med en skiva som mina öron direkt accepterade som otroligt cool. Året därpå släppte Radiohead In Rainbows, och Kanye West & White Stripes hade också slagit igenom med sina tidiga plattor. Det fanns en minimalism som löpte igenom dem som en röd tråd som var befriande, och jag lärde mig väldigt mycket om att arrangera och göra produktion bara genom de här få plattorna.

Bästa spår: SexyBack

Houses of the Holy – Led Zeppelin (1972)

Led Zeppelins kanske färggrannaste album, inspelat på något gods med alldeles för många Tolkien-referenser inpetade. Det finns ett sånt jävulskt driv genom alla låtar, som jag tror jag lyssnade på varje dag under hela gymnasiet. Det fanns ett volymreglage på min minidisk-spelare för när man rippade skivor (i realtid såklart) som gjorde att man kunde trimma upp ljudet så att det alltid stod på rött när man lyssnade i sina mest djupgående in-ears. Det kommer aldrig finnas ett band som kan spela rockmusik bättre än på den här plattan, så jävla sjukt egentligen.

Bästa spår: Over the hills and far away

Sky City – Amason (2015)

Otroligt att ett band med medlemmar från så vitt skilda, distinkta musikvärldar kan hitta rätt gemensamt sound från första början. Sky City är en skiva jag nästan enbart lyssnar på från början till slut, och jag är så himla glad att det får gå såpass bra för ett band som dem, så ödmjuka och musikaliska hela bunten. Och ännu mer glad är jag att det ÄNTLIGEN KOMMER EN NY SKIVA SNART!!

Bästa spår: Velodrom (men gruppens bästa låt är Flygplatsen)

1991 EP – Azealia Banks (2012)

Få artister kan ge mig så motstridiga känslor som Azealia Banks; första gången jag såg videon till 212 började jag gråta och tänkte att SÅ HÄR KOMMER FRAMTIDEN ATT LÅTA!! Efter det ställde hon in minst två spelningar som jag varit på väg mot, och gått fullständigt vilse musikaliskt gång på gång. När debutskivan Broke with expensive taste kom ut två år senare och efter åtskilliga dumpade managers och slopade visioner, ett rörigt och irriterande car wreck. Men EP:n – som innehåller två av mina bästa klubbdängor, 1991 och just 212, påminner mig om allt vi hade en gång i tiden, Azealia och jag. Hoppas du mår bra.

Bästa spår: 212 (with Lazy Jay)

Bubblare: Alla Beatles-plattor

Fotograf: Elsa Billgren

Pin It on Pinterest

Share This