Fem album med Plàsi

av | mar 28, 2020 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

Sufjan Stevens – Carrie Lowell (2015)

Det här albumet är mitt förstaval om jag känner mig nere och vill fortsätta vara i den sinnesstämningen. Tycka synd om mig själv och anse att jag har rätt att göra det. Allt från omslaget till det distinkta soundet och texterna gör att jag per automatik kliver in i en filmisk atmosfär omringad av tårar och regn. Det som inspirerar mig mest här är den enhetliga känslan som finns rakt igenom, vilket är svårare än vad man tror att skapa.

Bästa spår: The Only Thing

Bo Kaspers Orkester – I Centrum (1998)

Sveriges bästa band enligt mig. Med risk för att vara partisk, då jag själv också växt upp i Piteå, anser jag att de är ”one of a kind” i vårt land om man räknar ihop de oändligt antal bra låtar som de släppt. Oftast finns det åtminstone en låt på ett album som inte faller mig i smaken, men det är inte fallet här. En av min klassiker som alltid slås på när jag har nog långt att åka för att jag ska hinna lyssna på hela skivan.

Bästa spår: Semester

José González – Vestiges & Claws (2015)

En av mina största inspirationskällor som jag också fått den stora äran att öppna till på scen. Allt från det geniala låtskrivandet till hans rytmiska sätt att sjunga på har inspirerat mig under lång tid, men jag tror det som gjort störst avtryck är den jordnära produktionsstilen som kommer helt till sin rätt på detta album. Han visar hur gitarren kan användas på innovativa sätt, som ibland blir till en hel orkester, och hur enkla medel så som händer och fingrar kan omvandlas till rena slagverk.

Bästa spår: Stories We Build, Stories We Tell

Ásgeir – Dyrd i daudathogn (2013)

Det är inte ofta jag fastnar för ett helt album på ett språk jag inte förstår, men detta går ofta på repeat hos mig. Asgeirs himmelska harmonier, som är det som inspirerar mig mest i hans låtar, får en att tro sig förstå den sagolika isländskan utan att ha en aning om vad han sjunger. Jag upptäckte detta debutalbum ett bra tag efter att ha blivit introducerad till hans musik och allt jag tidigare gillat skarpt blev bara ännu bättre på hans modersmål.

Bästa spår: Hljóða nótt

Passenger – Whispers II (2015)

Singer-Songwriterpop i sitt esse. Vet inte hur många gånger den här har åkt på till middagen eller strax efter. En stor inspirationskälla till att man inte alltid behöver komplicera det när det kommer till produktionerna i den här genren och det visar han speciellt med detta album. Känslan som han vill förmedla kommer fram i princip med bara en gitarr, piano och sång rakt igenom.

Bästa spår: Strangers

Pin It on Pinterest

Share This