Fem album med Newtimers

av | Nov 11, 2017 | Artiklar, Fem album med

Varje vecka väljer redaktionen ut ett band eller en artist som får dela med sig av fem betydelsefulla album för just deras musik.

D’angelo – Voodoo (2000)

Det är en av dom där albumen som man noggrant får välja tillfälle att lyssna på nu för tiden. Den har nämligen nära på lyssnats sönder under åren. Trots att den snart har 18 år på nacken så har det förmodligen inte kommit något annat album, sen dess, som kan mäta sig med den. Fortfarande unik och fortfarande ren njutning rakt igenom. Den perfekta, råa, djupa smutsen blandat med allt vackert ovanpå.

Bästa spår: The Root

Lewis Taylor – Lewis ll (2000)

I ungefär samma veva som Voodoo kom spottade en likasinnad från London ut ett mästerverk, Lewis ll. Lewis Taylor var precis lika unik som D’angelo men lät helt annorlunda. Han sjunger ut sitt plågade hjärta på vartenda spår som om det var den sista låt han fick spela in. Olyckliga teman nästan rakt igenom men långt ifrån deppigt tack vare extremt påhittig instrumentering. Fantastiska körer. Vi älskar även föregångaren till denna minst lika mycket.

Bästa spår: I’m on the floor

Rufus Wainwright – Want One (2003)

Ca 2006 väckte Rufus oss ur souldrömmen med en hård slap i fejset. Rufus var redan då väldigt influerad av opera och blandade det med folk-pop och en hel drös med annat som man inte kan sätta fingret på. Även om vi ibland fortfarande inte riktigt kan bestämma oss för om vi älskar eller hatar hans röst så kunde vi inte sluta lyssna på detta, och ofta känns det rakt in i hjärtat så man vill gråta.

Bästa spår: Beautiful Child

Milton Nascimento – Minas (1975)

Pop, fusion, progg, funk. Extremt experimentellt, som sig bör på den tiden. Misstänker att han och Weather Report måste ha lyssnat på varandra en hel del. Earth Wind and Fire lyssnade i alla fall bevisligen på Minas eftersom dom gjorde en Cover på ett av spåren. Minas är som en natt av helt olika typer av drömmar som flätas ihop. I ena stunden svävar man fridfullt bland molnen men plötsligt så kör man av vägen.

Bästa spår: Ponto de Areia

John Wizards – John Wizards (2013)

Det bästa som finns att säga om denna är att det är en perfekt blandning av akustiskt och elektroniskt, som man gärna strävar efter att få till själv. Ett väldigt lekfullt band som på ett utsökt sätt tar till vara på influenserna från hemlandet, Sydafrika. Än så länge så är det bara denna platta som finns ute men vi hoppas hopppas hoppas att det kommer mer snart! Har dom inte släppt något nytt under 2018 så åker vi ner och hotar med att sno deras sound.

Bästa spår: Lusaka by night

Pin It on Pinterest

Share This